HABERLER
HABER ARŞİVİ
TOPLU ULAŞIMDA TARİHİ REKOR

İzmir’de toplu ulaşım olanaklarının gelişmesi ve alternatiflerin çoğalmasıyla birlikte yolcu sayıları da her geçen artmaya başladı. İzmir Banliyö Sistemi’nin devreye girmesi, Metro’da açılan Ege Üniversitesi-Evka-3 istasyonları ve yeni otobüslerin hizmete alınması sayesinde son dönemde günlük yolcu sayısı 1,5 milyona dayanmıştı. 3 Ekim Çarşamba günü ise kent tarihinde toplu ulaşımın en yoğun kullanıldığı gün yaşandı ve ilk kez 1,5 milyon sınırı aşıldı.

Gün içinde ESHOT, İZULAŞ, İZBAN, Metro ve İZDENİZ’e ait toplu ulaşım araçlarını kullananların sayısı toplamda 1 milyon 505 bin 546 kişiye ulaştı. Kentkart verilerine göre,geçtiğimiz yıl aynı tarihte 1 milyon 418 bin 662 kişi yolculuk yapmıştı.

 

En büyük artış İZBAN’da
Kent içi toplu ulaşımda en büyük yük, her zaman olduğu gibi ESHOT ve İZULAŞ’a düşerken, oransal anlamda İZBAN’ın yolcu sayısının diğer kuruluşlara göre daha fazla arttığı görüldü. 
Geçtiğimiz yılın aynı günü ile karşılaştırıldığında ESHOT ve İZULAŞ’ın yolcu sayısı 1 milyon 98 bin 703’den, 1 milyon 123 bin 143 kişiye ulaştı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli yatırımları arasında yer alan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’ni kullananların sayısı ise geçtiğimiz yılın 3 Ekim günü 125 bin 514 olarak gerçekleşmişti. Bir yıl içinde İZBAN’ın yolcu sayısı 36 bin 098 artarak 161 bin 612 kişiye ulaştı. Metro’da 23 bin 657 yolcu daha fazla taşındı ve toplam günlük yolcu sayısı 180 bin 92’ye çıktı. İZDENİZ ise yolcu sayısını 2 bin 705 arttırdı.

 

Sürücülerden ricamız…
ESHOT Genel Müdürü Ö.Faruk Alçelik, İzmir’deki toplu ulaşım verilerini sürekli olarak takip ettiklerini belirterek, uzun süredir yolcu sayısının artış ivmesi gösterdiğini, 3 Ekim günü ise ilk kez 1,5 milyon sınırının aşıldığını söyledi. Alçelik, bu sayılara sistemde görünmeyen polis kartı, gazi- malul kartı ve basın kartı ile yapılan yolculuklarla birlikte en az 25 bin yolcu daha eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


 

Özel araç sürücülerine de seslenen ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, park eden araçlar ve bekleme yapan taksiler nedeniyle otobüslerin genellikle duraklarına yanaşmadığını, bu durumunda hem iniş binişleri zorlaştırdığını hem de trafiği aksattığını dile getirdi. Bu tür olumsuzlukların aşılması halinde toplu ulaşımı kullanan yolcu sayısının daha artmasını beklediklerini ifade eden Alçelik, “Sürücülerden daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” dedi.