HABERLER
HABER ARŞİVİ
İZMİR’İN YENİ METROSUNDA TEST SEFERLERİ BAŞLADI


Bornova Hastane-Evka 3 metro hattında 2 bin 250 metrelik tünel ile iki istasyonu tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, test sürüşlerine başladı. 20.00 ile 06.00 saatleri arasında gerçekleşen testlerde tren setleriyle rayların uyumu, enerji alımıyla ilgili sorun olup olmadığı, ses seviyesinin ölçülmesi, makas geçiş emniyeti, aracın elektronik aksamının kontrolü, sinyalizasyon ve haberleşme gibi bir çok teknik detay inceleniyor.
 

 
Bornova-Evka 3 metro hattında mutlu sona az kaldı. Aç-kapa olarak toplam 2 bin 250 metrelik tünel ile iki istasyonu tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Metrosu’nun Bornova yönündeki iki durakları olan Ege Üniversitesi ve Evka 3’ün hem tren hatları, hem de yapı olarak imalat çalışmalarını bitirdi. Yolculu işletim öncesi en önemli çalışma olan test seferlerini başlatan İzmir Metro A.Ş de, üçüncü ray enerjisini kullanarak yeni metro hattına test amaçlı tren sokmaya başladı. Tüm teknik ekip, yeni hattı işletime hazır hale getirmek ve bir an önce yolculu işletime açabilmek amacıyla gece-gündüz çalışıyor. 
 

Test seferleri kapsamında akşam saat 20.00 ile sabah 06.00 arasında gerçekleşen sürüşlerde, tren setleri 2,2 kilometre uzunluğundaki yeni hatta gidip gelerek, istasyonlarda duruş ve kalkış yaparak seyir emniyeti kontrolleri yapıyor. Söz konusu testlerde yapılan ölçüm ve kontroller; tren setleriyle rayların uyumu, üçüncü raydan enerji alımıyla ilgili sorun olup olmadığı, seyir halindeyken çıkan sesin seviyesinin ölçülmesi, makas geçiş emniyeti, aracın elektronik aksamının kontrolü, sinyalizasyon ve haberleşme gibi birçok teknik çalışmayı içeriyor.
 

Yolcu yerine kum torbaları kullanılacak
Trenlerin raylar üzerinde boş ve dolu seyretmesinin, çeşitli teknik ölçümleri farklı etkilemesi nedeniyle, araçları önce boş olarak test eden İzmir Metro A.Ş, tren setlerini önümüzdeki günlerde ‘dolu’ olarak test seferlerine çıkaracak. Metrekarede 6 yolcu olduğu varsayımıyla gerçekleşecek olan test çalışması için, tamamı 80 ton olan 3 bin 200 adet kum torbası hazırlandı. Kum torbaları araçların içlerine konularak maksimum yüklü hale getirilecek ve dolu halde test sürüşüne çıkartılan setlerin ‘yolculu işletim’ benzeşim çalışmaları ve ölçümleri yapılacak.