HABERLER
HABER ARŞİVİ
BAŞKAN KOCAOĞLU, İZMİR’İN YENİ VAGONLARI İÇİN ÇİN’E GİDİYOR


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki metro sisteminde kullanılacak yeni vagonların raya indirilecek ilk seti için bu akşam Çin’e gidiyor. Başkan Kocaoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti’nin aynı zamanda Avrupa’ya ihraç ettiği ilk metro vagonları olan İzmir Metrosu’nun yeni taşıtları için düzenlenecek törene katılacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çinli CSR firmasının Ekim 2009’da imza koyduğu 8 setten toplam 32 vagon alımını öngören sözleşme, Türkiye’de Çin şirketleriyle tren alımı konusunda yapılan ilk anlaşma özelliğini taşırken, bu trenler aynı zamanda Çinlilerin Avrupa pazarına ulaştıracağı ilk trenler olacak.


Çin’in büyük önem verdiği törene Genel Sekreter Vekili Raif Canbek ve Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ile birlikte katılacak olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu, CSR Başkanı Zheng Changhong karşılayacak. Changsa’daki törene Hunan Eyalet Başkanı ile Komünist Parti Komitesi Sekreter Yardımcısı da katılacak. Başkan Kocaoğlu, Çin temasları sırasında Hunan Eyaleti Komünist Parti Komitesi Sekreteri Zhou Qiang ile de görüşecek. Başkan Kocaoğlu ve beraberindeki heyet, Perşembe gecesi İzmir’e dönecek.


Çinli yatırımcıların İzmir’e ilgisi artacak
Türkiye’ye gelecek Çin Halk Cumhuriyeti üretimi ilk trenin İzmir için yapılıyor olmasının önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’in bu trenleri almakla doğru karar verdiğini düşünüyoruz. Projenin şu ana kadarki ele alınış şekli ve verilen önem de ayrıca memnuniyet verici. Yaşadığımız süreç, bu trenlerin işletmedeki yapısal kalitesi, teknik güvenilirlik ve uzun ömür anlamındaki beklentilerimiz adına güven uyandırıyor” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Metro vagonları ile başlayan bu işbirliğimizin, Çinli yatırımcıların İzmir’de yatırım yapmasına ve şehrin ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Çin’de faaliyet gösteren CSR Zhuzhoue Elektric Locomotive Co.Ltd. ile yapılan sözleşmeyle alınacak vagonlar, mevcut ve yapımı devam eden Üçyol-Üçkuyular ve Ege Üniversitesi-Bornova metro hatlarında kullanılacak. 32 vagondan 16sı MD (sürücülü) tip olacak. Hepsi klimalı olan vagonlar, mevcut metro sisteminde kullanılanlarla teknik ve sistem açısından tam uyum sağlayacak. Vagonların bedeli 33 milyon 677 bin 871 Avro olarak açıklandı.