HABERLER
HABER ARŞİVİ
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliğinde hayata geçirilen Aliağa- Menderes Banliyö Sistemi diğer şehirlere de örnek oldu. Bir çok şehir benzer projeyi hayata geçirmek için TCDD’ye başvururken, hattın Cumaovası’ndan Torbalı’ya kadar 26 km. daha uzatılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında protokol imzalandı.
 

Menderes Cumaovası’ndan Aliağa’ya kadar olan 80 kilometrelik hattaki ilk yolcusuz deneme seferi 75 dakika sürdü ve başarıyla gerçekleştirildi. Trenin hızı zaman zaman 120 km/s’e çıkarken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocoağlu, deneme seferinin başarıyla gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
 

Hattın Aliağa İstasyonu’nda açıklama yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Devlet Demiryolları Genel Müdürümüzle birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle hedeflediğimiz doğrultuda Aliağa’ya geldik” dedi. Başkan Kocaoğlu, TCDD ile yapılan işbirliğinin bundan sonra da devam edeceğini müjdeleyerek, “80 kilometrelik hattın Cumaovası’ndan Torbalı’ya kadar 26 km. daha uzatılması için protokol imzalayarak proje çalışmalarına başladık” diye konuştu.
 

“Hedef 550 bin yolcu”
Yaklaşık 1.2 – 1.3 milyar TL’ye mal olan proje ile TCDD ve büyükşehir belediyesi olarak  büyük bir yatırımı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Projeyi başararak okyanusu, Ege’yi, Akdeniz’i, İzmir Körfezi’ni geçtik. Boğulmadan bütün bu zorlu etapların hepsini geçerek dereye kadar geldik. Yaya üst geçidi, asansör, araç alt - üst geçidi bunların hiçbirisi toplam harcamanın binde hatta on binde biri bile değil. Hem TCDD hem de Büyükşehir Belediyesi bunları yapacak güçte” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çıkan aksaklıkları gereken yerlerde yapmaya muktediriz. Menderes-Aliağa’daki hattın yolculara açılması deneme seferlerinden sonra belli olacak. İki hat arasındaki bazı yerlerde ufak tefek tadilatlar var. Bu tadilatlar yarın da olacaktır. Tam 160 sene önce temeli atılan ve 130-140 sene önce devreye giren İzmir’de 49-50 yerde karayolunu kesen hattın buraya kesintisiz ulaşım hattı haline gelmesini konuşuyoruz. Burada mutlaka çocukluk hastalıkları olacaktır. Onlar da sırası geldikçe çözülecektir. Hedefimiz korkusuz, endişesiz, maksimum süratle, hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşımı sağlamaktır. Hedef de 550 bin yolcunun taşınmasıdır. Biz bunu taşıyabileceğimizi Güney’deki deneyimimizle gördük. Bu gerçekten İzmir ulaşımında sıçramadır. Burada birçok otobüs hatları, güzergah yeri değişecektir. Burada halkımızın anlayışlı olmasını bize süre vermelerini, destek vermelerini istiyoruz”.
 


“Diğer şehirlere örnek oldu”
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman açıklamasında, hattın hızlı tren olmadığını, gelişmiş ülkelerde  de kullanılan bir banliyö tren sistemi olduğunu, trenlerin maksimum 120 kilometre hıza ulaştığını belirtti. Hiçbir sorun yaşanmadan Cumaovası’ndan Aliağa’ya kadar ulaştıklarını, olması muhtemel bazı eksiklerin tamamlanmasından sonra hattın halkın hizmetine sunulacağını söyledi. Karaman, hangi kuruluşun ne kadar para harcandığının konuşulmasından çok İzmir’e TCDD ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığında proje kazandırmanın daha önemli olduğunu vurgulayarak, “Hattın yapımı demiryollarına ait, istasyonların tünellerin altgeçitlerin yapımı Belediye’ye ait. Kazanırsak da kaybedersek de bölüşeceğiz. Burada maliyet önemli değildir. Böyle bir hat şimdi yapılmak istense 2 milyar doları geçer. Ulaştırma Bakanımızın, Başbakanımızın talimatıyla burada ortak proje gerçekleştirdik” dedi. İzmir’de hayata geçirilen Aliağa – Menderes hattının Türkiye’ye örnek olduğunu vurgulayan Süleyman Karaman, “Birçok kentten İzmir’deki bu sistemi yapmamız için müracaatlar gelmeye başladı. Diyarbakır, Gaziantep, Konya burada yaptığımıza benzer ortak projeyi gerçekleştirmek istiyorlar. Böylesine ortaklaşa bir projeyi pyapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tekrar teşekkür ediyorum. Hükümetimizin verdiği destek, CHP genel başkanı, başbakanımızın, ulaştırma bakanımızın projeye özel destek vermesi de demiryolları olarak bizi mutlu etmiştir. Diğer büyükşehirlere ya da raylı sistem ihtiyacı olan şehirlere de benzer projeler yapabiliriz. Türkiye bu sayede bütün şehirlerde toplu ulaşıma açılan bir projeyi kazanmış olacak” diye konuştu.