HABERLER
HABER ARŞİVİ
BORNOVA METROSU’NDA MUTLU SON
İnşaatına Ağustos 2007’de başlanan fakat bir türlü tamamlanamayan İzmir metrosu Bornova hattındaki çalışmalar Eylül ayında başlayacak. Büyükşehir Belediyesi ihaleyi kazanan firmayla bu hafta sözleşme imzalayacak.
 

Onur ÇAKIR/EgedeSonsöz- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı, 2007’nin ikinci yarısında inşaatına başlanan Ege Üniversitesi Hastanesi-EVKA 3 istasyonları inşaatlarının yapımı kaldığı yerden yeniden başlıyor. Aç kapa yöntemi ile gerçekleşecek olan istasyonlar herhangi bir terslik olmazsa 12 ayda tamamlanacak.Evka 3 ile Bornova Merkez arasında yer alan yaklaşık 800 metrelik bölüm ise çalışmalara dahil edilmeyecek.
 
 
 
EK SÜRE VERİLMİŞTİ
3.4 km uzunluğundaki Ege Üniversitesi Bornova Merkez Metro Hattının 2007’nin Ağustos ayında başlayan çalışmalarının yasal süresi 12 Ocak 2009da sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yüklenici firmaya yarım kalan işleri tamamlaması için 11 Temmuz 2009’a kadar ek süre tanıdı. Fakat bu sürenin dolmasına rağmen inşaatın tamamlanmaması üzerine Büyükşehir Belediyesi sözleşmenin tek taraflı feshi için düğmeye bastı. Verilen ek sürelere rağmen inşaat bir türlü bitmeyince Büyükşehir Belediyesi sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedip firmanın geçici ve kati teminat mektuplarını nakte çevirerek belediyeye gelir kaydetmişti.
 
İHALE YAPTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazlar nedeniyle  iptal edilen ihalelerin 4.’süne çıktı. Ege Üniversitesi Hastanesi - Evka 3 Metro Hattının yarım kalan işlerinin tamamlanmasına ilişkin ikmal inşaatı ihalesini en düşük ikinci teklifi 43 milyon 823 bin 879 TL’yle veren  Borege - Sigma Ortak Konsorsiyumu kazandı. İhalede 43 milyon 259 bin 7 kuruşla en düşük teklifi veren Yapı Proje Merkezi-Moskovskiy Metrosroy Açık A.Ş Ortak Konsorsiyumu, mali tablolarındaki matematiksel hatalar gerekçe gösterilerek değerlendirme dışı bırakılınca KİK’e itiraz etti. Ancak KİK 26 Temmuz tarihli kararıyla itirazı reddetti. Bu kararını 2 Ağustos’ta Büyükşehir Belediyesi’ne tebliğ etti.
 
SÖZLEŞMEYE DAVET ETTİ
Büyükşehir Belediyesi, Üçyol-Üçkuyular hattında 3 istasyon yapımını üstlenen Borege-Sigma Ortak Konsorsiyumu’nu Bornova hattı inşaatı için sözleşmeye davet etti. Sözleşme bu hafta içinde imzalanacak. Yer tesliminin ardından inşaat Eylül ayında başlayacak. İhale kapsamında da 1947 metrelik aç-kapa tüneli, Ege Üniversitesi kampüs ve Evka-3 istasyonları tamamlanacak, sinyalizasyon sistemleri kurulacak.  
 
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
İnşaatına Ağustos 2007’de başlanan ancak işin yarım kalması nedeniyle Ağustos 2009’da müteahhit Bozoğlu firmasıyla sözleşmesi feshedilen hattın tamamlanması için Ekim 2009’da ikmal ihalesi yapıldı. Ege Üniversitesi Hastanesi - Evka 3 istasyonu arası 1950 metrelik hat ve iki istasyon yapımını kapsayan inşaat ihalesi KİK tarafından iptal edildi. Nisan 2010 ’da ikinci ikmal ihalesi yapıldı. Bu süreçte ilk ikmal ihalesini kazanan konsorsiyumun ortağı Ataç İnşaat’ın açtığı davada Ankara 4. İdare Mahkemesi KİK kararını iptal etti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ikinci ikmal ihalesini geçersiz saydı. Ataç İnşaat’la inşaat sözleşmesi hazırlığın başlatıldı. Bu kez Ankara Bölge İdare Mahkemesi Ankara 4. İdare Mahkemesi kararını bozdu. Bunun üzerine KİK ilk iptal kararını uyguladı. Daha sonra yeni bir ihale yapıldı. İhalede 43 milyon 259 bin 7 kuruşla en düşük teklifi Yapı Proje Merkezi-Moskovskiy Metrosroy Açık A.Ş Ortak Konsorsiyumu verdi. Ancak mali tablolarındaki matematiksel hatalar gerekçe gösterilerek teklifi değerlendirme dışı bırakıldı.  İhaleyi en düşük ikinci teklifi 43 milyon 823 bin 879 TL’yle veren  Borege - Sigma Ortak Konsorsiyumu kazandı. KİK’ye yapılan itiraz ise bu sefer sonuçsuz kaldı.