HABERLER
HABER ARŞİVİ
TOPLU ULAŞIMDA YENİ DÖNEM

İzmir’de 21 Haziran’dan itibaren, otobüsle yapılan kent içi toplu ulaşımda bazı köklü değişikliklere gidiliyor. Yeni düzenlemenin temelinde “aktarmalı sistemin daha yaygın kullanılarak trafik yoğunluğunun azaltılması” yatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, yaz döneminde okulların kapanması nedeniyle azalan yolcu sayıları ve yolculardan gelen önerileri de göz önünde bulundurarak yeni çalışma programı oluşturdu. Hazırlanan programın aynı zamanda, Aliağa-Menderes hattının devreye girmesiyle yapılması öngörülen entegrasyon çalışmalarına hazırlık niteliği taşıması hedeflendi. Yeni düzenleme, okulların kapanması ile birlikte Büyük Kanal Projesi kapsamında Gazi Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı’nda yapılacak kazı çalışmaları nedeniyle yaşanacak olumsuzlukları önleme amacı da taşıyor.
Alan gözlemleri ve elektronik takip sistemi bilgileri ışığında yapılan değerlendirmeler sonucu oluşturulan yeni düzenleme 21 Haziran’dan itibaren uygulamaya giriyor. Planlamanın temelini ise aktarmalı sistemin daha yaygın kullanılması ve trafik yoğunluğunun azaltılması çabaları oluşturuyor.

A. Konak hattında sabit güzergâh:
Bugüne dek bazı hatlarda son durak olarak Konak ibaresi yer almasına karşın, otobüsler ring seferi yaparak gidiş veya dönüşlerinde İkiçeşmelik Caddesi’ni de kullanmaktaydı. Trafikte yoğunluk yaşanmasına neden olan bu uygulamaya son verilerek aşağıda yer alan hatlarda sefer yapan otobüsler, son durak Konak’a ulaştıktan sonra Varyant yolunu kullanarak geri dönecekler.

1. Menderes ve Karabağlar istikametinden gelip 06.00 – 09.00 saatleri arasında İkiçeşmelik-Montrö-Vasıf Çınar Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı-Konak güzergâhını kullanan aşağıdaki hatlar, UKOME kararında belirtilen güzergâhında çalışacak. Yani Varyant yolunu kullanarak Konak’ta (Bahri Baba) son durak yapacaklar.

HAT
NO
BAŞLANGIÇ BİTİŞ
15 İNÖNÜ KONAK
22 BOZYAKA BASMANE
27 ÇAMLIK KONAK
124 A. FUAT ERDEM KONAK
151 ULAŞTIRMA KONAK
156 SAĞLIK OCAĞI KONAK
224 CENNET ÇEŞME KONAK
253 KISIK KONAK
287 SARNIÇ KONAK
408 GÖRECE KONAK
508 MENDERES KONAK
 

 2. Aydın Mahallesi ve Kadifekale bölgesinden gelip 06:00 – 09:00 saatleri arasında Konak – Cumhuriyet Bulvarı - Montrö - İkiçeşmelik ve 09:00 – 20:00 saatleri arası Konak - Fevzipaşa - İkiçeşmelik güzergâhını kullanan aşağıdaki hatlar Varyant yolunu kullanarak Konak’ta (Bahribaba) son durak yapacaklar.
 06.00/09.00 SAATLERİ ARASI VARYANT - CUMHURİYET BULVARI - ŞEHİT NEVRES BULV. - MONTRÖ – İKİÇEŞMELİK GÜZERGÂHINI KULLANAN ARAÇLAR

HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
29 KADRİYE KONAK
30 KAYNAK KONAK
33 KADİFEKALE KONAK
09.00/24.00 SAATLERİ ARASI VARYANT – FEVZİPAŞA - İKİÇEŞMELİK GÜZERGÂHINI KULLANAN ARAÇLAR

HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
29 KADRİYE KONAK
30 KAYNAK KONAK
33 KADİFEKALE KONAK
06.00/20.00 SAATLERİ ARASI VARYANT - CUMHURİYET BULVARI – MONTRÖ - İKİÇEŞMELİK GÜZERGÂHINI KULLANAN ARAÇLAR:

HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
92 AYDIN MAH. KONAK
Bu uygulamada İkiçeşmelik ve Fevzipaşa caddelerindeki talep aktarma ile karşılanacak olup 16 araç Gümrük bölgesinden çekilecektir. (haritayı görmek için tıklayınız)


3. EVKA-7 ve Halil Rıfat Paşa bölgesinden gelip 06.00 – 24.00 saatleri arasında Konak - Fevzipaşa – Basmane - Gazi Bulvarı - Konak güzergâhını kullanan aşağıdaki hatlar gidiş – dönüş Varyant güzergâhını kullanarak Konak’ta (Bahribaba) son durak yapacaklar.

HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
21 H.RIFAT PAŞA BASMANE
91 EVKA 7 BASMANE
Bu uygulamada Fevzipaşa Bulvarı- Basmane-Gazi Bulvarı talebi aktarma ile karşılanacak ve 12 araç Gümrük bölgesinden çekilecek. (haritayı görmek için tıklayınız)


B. Altınyol-Bayraklı güzergâhındaki bazı hatlara yeni düzenleme
Yeni çalışma programı kapsamında genel olarak tek hat içinde farklı güzergâh (Altınyol-Bayraklı) kullanımının düzenlenmesi yoluna gidildi. Bayraklı veya Altınyol güzergahını kullanmasına rağmen, günün belli saatlerinde ya da genelinde güzergah dışına çıkarak farklı yerleşim bölgelerine uğrayan otobüslerin ana güzergahları dışına çıkmalarına son verilecek.

1- 125 No’lu Esin Sitesi – Gümrük Hattı:
Altınyol güzergâhından çalışan hatta, saat 07.20 servisi Bayraklı güzergâhından yapılıyor. Yeni düzenleme ile birlikte bu servis iptal edilecek ve yolcuların Bayraklı talebi Turan’dan Bayraklı güzergâhını kullanan hatlarla karşılanacak.

2- 131 No’lu Cumhuriyet Mahallesi–Gümrük Hattı:
Bu hat Bayraklı güzergâhından çalışıyor. Ancak saat 06.40 ve 07.40 servisleri Altınyol güzergâhından yapılıyor. Yeni planlama kapsamında bu servisler iptal edilerek yolcuların Altınyol talebi Turan’dan Altınyol güzergâhını kullanan hatlarla karşılanacak.

3- 140 No’lu Örnekköy – Gümrük Hattı:
Altınyol güzergâhında çalışan hattın, saat 07.00 ve 07.30 servisleri halen Bayraklı güzergâhından yapılıyor. Ancak yeni program kapsamında bu servisler iptal edilerek yolcuların Bayraklı talebi, Turan’dan Bayraklı güzergâhını kullanan hatlarla karşılanacak.

4- 149 No’lu Kaklıç – Karşıyaka Hattı:
Hattın 07.30 ve 17.30 servisleri Tuzçullu Köyü’ne de gidiyor. Tuzçullu Köyü 750 No’lu Menemen-Seyrek hattı güzergâhında olduğu için yaz döneminden itibaren 149 No’lu hat Tuzçullu Köyü’ne girmeyecek.

5- 436 No’lu Örnekköy – Bostanlı İskele Hattı:
Hatlar Çarşamba günleri kurulan Bostanlı pazarını dolaşmakta olup söz konusu uygulama iptal edilecek. Bostanlı Pazarı talebi aktarmalı ulaşım olanağı ile sağlanacak.

6- 461 No’lu B.Üçok – Bostanlı İskele Hattı:
Hatlar Çarşamba günleri kurulan Bostanlı pazarını dolaşmakta olup söz konusu uygulama iptal edilecek. Bostanlı Pazarı talebi aktarmalı ulaşım olanağı ile sağlanacak.

7- 477 No’lu Nafiz Gürman – Gümrük Hattı:
Yamanlar’dan başlayan saat 06.00 servisi Nafiz Gürman, Gümüşpala Köy Yolu ile Bayraklı, Mersinli, Yenişehir güzergâhını izleyerek Kemer’den Gümrük’e ulaşıyor. Yaz programı kapsamında bu servis iptal edilecek. Söz konusu güzergah talebi Turan’dan aktarma yapılarak karşılanacak.

C. Bornova Merkez’de yoğunluk azaltılacak
Yeni çalışma programı kapsamında genel olarak Bornova merkezde oluşan trafik yoğunluğunun azaltılması için güzergâh düzenlemesi ve tek hat içinde farklı güzergâhların kullanımının düzenlenmesi yapıldı.
1. Ege Üniversitesi istikametinden gelip Bornova merkez (Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak caddeleri) güzergâhından Bornova Metro’ya ulaşan aşağıdaki hatlar Bornova merkeze girmeyecek; gidiş–dönüş Gençlik Caddesi’ni kullanacak.
 

HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
67 BORNOVA METRO PINARBAŞI
111 NALDÖKEN BORNOVA METRO
267 BORNOVA METRO PINARBAŞI
314 EVKA 3 BORNOVA METRO
315 KARAÇAM BORNOVA METRO
317 KAVAKLIDERE BORNOVA METRO
450 İZYUVA BORNOVA METRO
765 KEMALPAŞA BORNOVA METRO
2. Ağaçlı Yol istikametinden gelip Bornova merkezden Bornova Metro’ya ulaşan aşağıdaki hatlar Ege Üniversitesi Hastanesi önünden direkt Bornova Metro Aktarma İstasyonu’nda son durak yapacak.

HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
116 ÇAMKULE-ALTINDAĞ EGE ÜNİ. KAMPÜS
119 MTK ALTINDAĞ EGE ÜNİ. KAMPÜS
518 BEYAZEVLER EGE ÜNİ. KAMPÜS

3. 59 No’lu Karacaoğlan – Gümrük
Hatta çalışan 2 otobüsten biri Kamil Tunca Bulvarı diğeri ise Kemalpaşa Caddesi güzergâhından hizmet veriyor. Akıllı kart verilerine göre Kemalpaşa Caddesi üzerinde yolcu binişi olmadığı belirlendiğinden, Kemalpaşa Caddesi güzergâhı iptal edilerek her 2 otobüs de Kamil Tunca Bulvarı’nı kullanacak.

4. 267 No’lu Pınarbaşı – Bornova Metro
Hat, Pınarbaşı Köy Mezarlığı - Işıkkent Kamyon Garajı - Ayakkabıcılar - Işıkkent Mezarlık - Kemalpaşa Caddesi - Pınar Caddesi - Doğanlar Merkez - Ankara Caddesi - Hasan Ali Yücel Caddesi ve Bornova Merkez’i izleyip Bornova Metro’da son durak yapıyor. Aynı güzergâhı kullanan 67 No’lu Bornova Metro – Pınarbaşı hattının alternatif olması nedeniyle 267 No’lu hattın güzergâhıIşıkkent Mezarlığı - Bornova Caddesi - Selçuk Yaşar Boyacılık End. Meslek Lisesi -Bornova Anadolu Lisesi - Altay TML - 373 Sokak olarak değiştirilecek. (haritayı görmek için tıklayınız)

5. 268 No’lu Doğanlar – Bornova Metro
Bu hatta çalışan 5 adet otobüsten birisinin Ümit Mahallesi’ne uzamasıyla bozulan servis planının düzeltilmesi amacıyla bu uygulama iptal edilecek.368 No’lu Batıçim – Bornova Metro hattının son durağı ise Ümit Mahallesi’ne uzatılacak. (haritayı görmek için tıklayınız)


D.Buca Koop’a ring seferleri geliyor

Buca bölgesi otobüslerinde yapılacak yeni düzenleme ile Tınaztepe hattındaki otobüsler Buca-Koop’a uğramayacak. Buna karşılık yeni oluşturulacak 476 No’lu hat ile bu bölgedeki vatandaşların aktarma sisteminden yararlanması sağlanacak.
Kuruçeşme-Buca Koop. bölgelerini dolaşarak Tınaztepe Yerleşkesi’nde son durak yapan hatlar doğrudan Tınaztepe Yerleşkesi’nde son durak yapacak. Bu bölgelerin ring seferleri ile Tınaztepe Yerleşkesi son durağına ulaştırılması ve 90 dakika uygulamasından faydalandırılmaları sağlanacak.
Tınaztepe istikametinden gelip Buca güzergâhına giden aşağıdaki hatlar, gidiş–dönüşte Kuruçeşme ve Buca Koop. güzergâhını kullanmayacak. Bu bölgenin ring hatlarına erişimi sağlamak amacıyla halen çalışmakta olan376 No’lu Tınaztepe - Buca Koop – Gümrük ve 576 No’lu Tınaztepe – Buca Koop – Halkapınar Metro hatlarına ilave olarak 476 No’lu Tınaztepe – Buca Koop – Kuruçeşme arasında ring hattı oluşturulması planlandı. (haritayı görmek için tıklayınız)

Bu sistemle birlikte üniversite öğrencilerinin yoğun talepleri de karşılanmış olacak.

Yeni planlamadan etkilenecek hatlar şunlar:


HAT NO BAŞLANGIÇ BİTİŞ
352 GAZİEMİR BUCA
514 TINAZTEPE BOSTANLI İSKELE
515 TINAZTEPE EGE ÜNİ. KAMPÜS
671 TINAZTEPE NARLIDERE
Yeni çalışma programı ile birlikte 270 No’lu İNCİRALTI-BUCA KOOP. ve 670 No’lu TINAZTEPE-NARLIDERE hatları iptal edilecek.

Son durak değişikliği
Beyazevler hattındaki son durak, Aliağa-Menderes hattındaki entegrasyon çalışmaları kapsamında ESBAŞ İstasyonu’nda yapılan Aktarma Merkezi’ne taşınacak. (haritayı görmek için tıklayınız)

73 - BEYAZEVLER – GÜMRÜK
107 - BEYAZEVLER – KONAK
163 - BEYAZEVLER – OTOGAR
518 - BEYAZEVLER – BORNOVA METRO hatları ESBAŞ İstasyonu’nda son durak yapacak.

Kampus hatları aktarmalı sistem kapsamında
90 Dakika uygulaması nedeniyle 525 No’lu Ege Üniversitesi – Bornova Metro ve 412 No’lu Dokuz Eylül Üniversitesi Yerleşkesi içindeki ücretsiz taşımacılığın ikinci biniş olarak değerlendirilmesi için akıllı kartlarla biniş yapılması uygulaması başlatılacak.