HABERLER
HABER ARŞİVİ
BAŞKAN AZİZ KOCAOĞLU:“ULAŞIMDA ÇAĞ ATLIYORUZ, BİRAZ DAHA SABIR”

Aliağa-Menderes hattı boyunca kaldırılan hemzemin geçitlerle ilgili vatandaş tepkilerini değerlendiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hemşehrilerimizin onlarca yıldır gidip geldikleri güzergahta zorunlu değişiklikler yapmak, alışkanlıklarını değiştirmelerini istemek elbette kolay değil. Bu süreçte hemşehrilerimizin mağdur olmaması için pek çok üst geçit daha yapacağız. İzmir’in ulaşımında çağ atlatmak hedef ve arzusundaysak, biraz daha sabır göstererek, biraz daha anlayışlı olarak, bu sıkıntılı süreci el birliğiyle atlatmak zorundayız. Bugün yapım çalışmaları sırasında sıkıntılarımızı paylaşan İzmirli hemşehrilerimiz, hat işletime açıldığında da bu gururumuza ortak olacaktır” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, büyük ölçüde tamamladıkları metro ve raylı sistem yatırımlarıyla kent içi toplu ulaşımı kısa süre içinde çok daha modern, konforlu, hızlı ve güvenli hale getireceklerini söyleyerek İzmirliler’den biraz daha “sabır ve anlayış” istedi.
İzmir gibi ulaşım yollarının demiryolu ile “en fazla kesiştiği” bir ilde, kent içindeki hemzemin geçitlerin kaldırılmasının hiç de kolay bir iş olmadığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bugüne kadar 535 milyon lira harcadığımız Aliağa-Menderes Raylı Sistem projesi, sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en önemli kent içi ulaşım projesidir. TCDD ile bir yerel yönetimin birlikte yürüttüğü ilk ve tek projedir. Bugün yapım çalışmaları sırasında sıkıntılarımızı paylaşan İzmirli hemşehrilerimiz, hat işletime açıldığında da bu gururumuza ortak olacaktır. Anlayış ve destekleri için hepsine müteşekkiriz” diye konuştu.

“Bu süreci el birliğiyle aşacağız”
Kent içi ulaşımı büyük ölçüde rahatlatacak 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Raylı Sistem Hattı’nın sağlıklı işletilebilmesi için zorunlu olarak kapatılan hemzemin geçitlere yönelik bazı vatandaş tepkilerini anlayışla karşıladıklarını da belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatandaşlarımızın onlarca yıldır gidip geldikleri güzergahta zorunlu değişiklikler yapmak, alışkanlıklarını değiştirmelerini istemek elbette kolay değil. Ancak İzmir’e ulaşımda çağ atlatmak hedef ve arzusundaysak, biraz daha sabır göstererek, biraz daha anlayışlı olarak, bu sıkıntılı süreci el birliğiyle atlatmak zorundayız. Bu süreçte hemşehrilerimizin mağdur olmaması için pek çok üst geçit daha yapacağız. Böylesine dev bir projenin uygulaması sırasında elbette eksikler olabilir. Önemli olan, bu eksiklerin süratle giderilmesidir. Sistemin oturması zaman alacaktır. İzmirli hemşehrilerimizin sabırla sonucu beklemelerini, talep ve önerilerini bize bildirmelerini diliyorum. Bize güvensinler ve inansınlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç olana bölgelerde hem yaya geçidi hem de karayolu alt ve üst geçitleri yapmaya muktedirdir.”

Hatay esnafına teşekkür
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro çalışmaları nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşayan Hatay esnafı ile bölgede oturan vatandaşlara da özellikle teşekkür etti. Farklı zaman dilimlerinde dolaştığı bölgede, vatandaşların istasyon ve bilet hollerinin kazı çalışmaları nedeniyle alınan yeni önlemlere harfiyen uyduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bu nedenle hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Üçyol-Üçkuyular metro hattını açtığımızda, çekilen sıkıntılara değdiğini görecekler” dedi.
Başkan Kocaoğlu, Üçkuyular ve Göztepe iskelelerinden Konak ve Alsancak bölgesine yönelik yoğun yolcu talebini karşılayabilmek amacıyla, metro çalışmaları tamamlanıncaya kadar geçici bir süre için durdurulan Göztepe-Karşıyaka vapur seferleri için de vatandaşlardan
anlayış beklediklerini sözlerine ekledi.

Üst geçit çalışmaları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaya üst geçitleri çalışmaları kapsamında, Aydın Hat Boyu Caddesi üzerinde bulunan Seyhan Mahallesi (Buca), Binbaşı Reşat Bey Mahallesi (Gaziemir) ve 9 Eylül Mahallesi’nde (Gaziemir) yapılacak yaya üst  geçitleri için gerekli ihaleleri gerçekleştirdi. Ancak bu süreç, ihaleye katılan firmalardan birisinin Kamu İhale Kurulu’na itirazıyla uzadı. Kurul’un kararı  üzerine yapılan düzeltici işlem sonucunda kazanan firmaya sözleşme daveti yapıldı. Bu kapsamda bu hafta içinde imzalanacak sözleşmenin ardından firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanacak.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Yenidoğan Mahallesi (Konak), Küçükada Mahallesi  (Konak), Şemikler Meydanı (Karşıyaka), Kahramanlar, Akıncılar Caddesi, Çınarlı, Çiğli ve Balatçık’ta da yaya üst geçitleri yapacak. Hemzemin geçit bulunmamasına rağmen, Harmandalı geçidinin bulunduğu Tekel Lojmanları bölgesine de yine yaya üst geçidi inşa edilecek. Bu üst geçitler için  proje çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, ihale  hazırlıklarını sürdürüyor. Ayrıca  351 Sokak’ta kamulaştırma çalışmaları tamamlanırken, Karşıyaka Alaybey Sağlık Ocağı önü, Bayraklı Fuat Edip Baksı, Gaziemir Gazi Mahallesi 352 Sokak-337 Sokak kesişimi ile  Menemen Asarlık’a   da yaya üst geçidi yapılması için de proje çalışmaları devam ediyor. Yaya üst geçitlerinin tamamında, engelliler için asansör de bulunacak.

Yeni Foçalılar’a mesaj var
Öte yandan, Yeni Foça’daki su şebeke yenileme çalışmaları sırasında vatandaşlardan zaman zaman “toz şikayeti” geldiğini de kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Uzun yıllardır su sıkıntısı çeken Yeni Foça’da tam 91.500 metre iletim ve şebeke hattı yapıyoruz. Yaklaşık 5 milyon lira bedelli bu çalışmalarımızı Ağustos ayında bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece yenilediğimiz hatta şebeke kayıplarını önlemiş olacağız. Ayrıca bölgenin 35 yıl sonraki nüfusunu hesaplayarak 80 bin kişilik arıtma tesisi inşa edeceğiz. Bütün bunlar, o yöredeki insanlarımızın yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik çalışmalardır. Bölgedeki yollar ise kanalizasyon çalışmalarının ardından asfaltlanacaktır. Yeniden kırılacak bir asfalt için kaynak ayırmanın doğru olmadığı konusundaki düşüncemizin, değerli hemşehrilerimiz tarafından da kabul göreceği inancındayız.”