HABERLER
HABER ARŞİVİ
“YÜZDÜK, KUYRUĞUNA GELDİK”

Üçyol-Üçkuyular Metro hattı kapsamındaki istasyon kazı çalışmaları nedeniyle, İnönü Caddesi’nin bir bölümü, 20 Haziran Pazar günü gece yarısından itibaren trafiğe kapatılıyor. Metronun İzmirspor-Hatay İstasyonları 2011 Nisan’da, Göztepe-Poligon-Fahrettin Altay istasyonları ise 2011 Ağustos’ta yolcu taşımaya başlayacak. Başkan Kocaoğlu, “Tünelin sonunda ışık varsa, 8 ay buna katlanacağız. Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Üçyol-Üçkuyular hattında İzmirspor, Hatay, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay İstasyonları yapım inşaatı çalışmaları kapsamında yürütülen “istasyon ve bilet holü kazıları” nedeniyle İnönü Caddesi’nin bir bölümü okulların kapanmasının hemen ardından, 20 Haziran saat 24.00’dan itibaren araç trafiğine kapatılacak. Çalışmalar 2011 Şubat ayına kadar sürecek.


Kapatılacak bölümlerin ve alternatif güzergâhların kamuoyuna tanıtılması amacıyla düzenlenen basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Genel Sekreter Ersu Hızır, Genel Sekreter Yardımcıları Pervin Şenel Genç, Serpil Baran, Raif Canbek, Ali Rıza Gülerman ve Ferda Eser, Raylı Sistem Banliyö ve Hafif Raylı Sistem Yatırımlar Dairesi Başkanı Işık Çelikoğlu, ESHOT Genel Müdürü Gül Şener ve İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan katıldı.
Üçyol-Üçkuyular metro hattındaki çalışmalarda bugüne kadar gelinen süreç hakkında bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, kemer imalatları kapsamındaki işlerin üçte ikisinden, temel imalatlarının da yüzde 90’ından fazlasının tamamlandığını söyledi. Başkan Kocaoğlu, İzmirspor-Hatay İstasyonu arasındaki bölümün 2011 Nisan’ında, aynı yılın Ağustos başında ise Göztepe-Poligon-Fahrettin Altay istasyonlarında yolcu taşınmaya başlanacağını dile getirdi.
Aliağa-Menderes hattında çalışmaların sonuna gelindiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Temmuz ayının başında Halkapınar-Havaalanı arasında sorun yaşanmaksızın sefer yapılabileceğini açıkladı.
İzmir’deki 11 km. uzunluğundaki raylı sistemi 90 kilometreye çıkarma kararını başkanlık görevine gelmesinin 1. yılında verdiklerini belirten Başkan Kocaoğlu, “Bunların hepsi büyük işler, zor işler. Zaman alıyor ve birçok sıkıntı yaşanıyor. Göreve geldiğimizde, İzmir’in altyapı sorunlarında bir birikim vardı. Bu nedenle altyapı yatırımlarına ağırlık verdik” diye konuştu. 80 kilometrelik Aliağa Menderes hattının 75 kilometresinin yer üstünden gittiğini, 49 tane hemzemin geçidin kaldırıldığını ve 31 yeni istasyon inşa edildiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, tüm bu işlerin 1,5 milyar liraya mal olan devasa bir maliyeti olduğunu söyledi.

“Esnafa desteğe hazırım”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro ve benzeri altyapı çalışmaları nedeniyle mağdur olan esnafın zararının bir bölümünün giderilmesi konusunda yasal zeminin bulunmadığını hatırlatarak, “Bu konuda yasal düzenleme yapıldığı takdirde, esnafımızın mağduriyetini gidermeye hazırım, bundan da sevinç duyarım” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı konuşmanın ardından Ulaşım Dairesi Başkanı Naci Balcı, çalışma yapılacak bölgeleri ve alternatif güzergahları harita üzerinde göstererek basın mensuplarına bilgi verdi.

“Son aşamaya geldik”
Başkan Kocaoğlu çalışmalarda artık son aşamaya gelindiğini hatırlatarak “Tünelin sonunda ışık varsa, 8 ay buna katlanacağız. Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. Bu projeyi tamamlayarak halkın hizmetine sunacağız” diye konuştu.

Kapatılacak güzergah ve alınacak önlemler
Üçkuyular-Üçyol metro istasyon ve bilet holleri kazı çalışmaları nedeniyle; Fahrettin Altay, Poligon, Göztepe, Hatay ve İzmirspor istasyonları yapım alanları trafiğe kapanacak. Bu süreçte, Narlıdere-Balçova yönünden gelen otobüsler, Üçkuyular Pazaryeri yanında yeni oluşturulan Fahrettin Altay Aktarma Merkezi’ne ulaştıktan sonra, yolcuların gitmek istedikleri yön ve taleplerine göre 4 farklı güzergah seçeneği hazırlandı:
• İnönü Caddesi alternatif güzergah
• Tek yön uygulaması ile rahatlatılan Mithatpaşa Caddesi
• Mustafa Kemal Sahil Bulvarı
• Deniz yoluyla ulaşım

1. İnönü Caddesi  Alternatif Güzergah
F. Altay’dan Üçyol’a Gidiş Yönünde: F. Altay Aktarma Merkezi’nden 970 Tınaztepe, 980 Konak veya 986 Halkapınar ya da Hıfzıssıhha’dan 870 Tınaztepe, 880 Konak veya 886 Halkapınar otobüslerine binen yolcular, İnönü Caddesi alternatif güzergahı kullanacaklar. Teknik olarak haritada gösterilen güzergah genel hatlarıyla şöyle:
(Pratik yol tarifi: F.Altay Aktarma Merkezi’nden kalkan otobüsler, Mithatpaşa Caddesi’nden geçip Göztepe Stadyumu yanından İnönü Caddesi’ne çıkacak. Poligon’da “Yarma” olarak bilinen yoldan Mithatpaşa Caddesi’ne inip bir “U” çizerek Hıfzıssıhha’da tekrar İnönü Caddesi’ne ulaşacak. Amerikan Koleji karşısındaki yoldan İnönü Caddesi’ne paralel üst yolu kullanmaya başlayacak otobüslerimiz, İzmir Asker Hastanesi bölgesinde yeniden İnönü Caddesi’ne inecek ve normal güzergahına devam edecek.)

Üçyol’dan F. Altay’a Geliş Yönünde: Konak, Halkapınar veya Tınaztepe yönünden gelen otobüsler bu güzergahı kullanacak.
(Pratik yol tarifi: İnönü Caddesi’nde Şoförler Lokali Durağı’nı kullandıktan sonra İzmir Asker Hastanesi yanından İnönü Caddesi’ne paralel alt yola geçen otobüslerin mevcut güzergahı, bir durak daha eklenerek Hakimevleri semtine kadar uzatıldı. Hakimevleri-Tibaş Sitesi bölgesinden İnönü Caddesi’ne çıkacak otobüsler, Hıfzıssıhha’da tekrar caddeye paralel alt yola geçerek Poligon Yarma’dan İnönü Caddesi’ne ulaşacak. Göztepe Stadyumu yanından Mithatpaşa Caddesi’ne geçip F. Altay Aktarma Merkezi’nde son durak yapacak.)

2. Mithatpaşa Caddesi
Yapısı yoğun araç trafiğini kaldırmaya müsait olmayan Mithatpaşa Caddesi, F.Altay’dan Konak yönüne doğru tek yön uygulaması ile rahatlatılacak. Bu yönde çalışacak toplu ulaşım hatları, sadece 245 Esentepe-Gültepe, 216 Oyak Sitesi-Halkapınar Metro, 271 F.Altay-Buca ve 300 F. Altay-Karşıyaka olacak. Diğer tüm hatlar Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı çift yönlü olarak kullanacak.
Üçkuyular-Adnan Saygun Sanat Merkezi Arası…………..... Çift yön
Adnan Saygun S.M.-Karataş Kavşağı Arası................. TEK YÖN (Konak yönü)
Karataş Kavşağı-Konak Arası………………………………........ Çift yön

• Özel araç sahiplerinin, tek yön uygulamasının geçerli olduğu noktalarda Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan Mithatpaşa Caddesi’ne geçtiklerinde sağa dönüş yapamayacaklarına dikkat etmeleri gerekiyor.
• Son duraktan kalkıp Balçova yönüne gidecek otobüsler ile 245 Esentepe ve 216 Oyak Sitesi hatları; Mehmetçik Bulvarı’ndan Ali Erentürk İ.Ö.O.’nun bulunduğu yolu kullanarak Göztepe Stadyumu yanından Mithatpaşa Caddesi’ne çıkacak ve buradan güzergahlarını takip edecek.
• Aynı hat no.lu otobüsler, dönüşte ise F.Altay Aktarma Merkezi yanından karşıya geçerek Maliye Meslek Lisesi-İnönü Lisesi yolundan Mehmetçik Bulvarı’na çıkıp güzergahını takip edecek.

3. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı
Narlıdere yönünden gelen trafik, Üçkuyular Semt Pazarı yan sokağı olarak bilinen Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Sokak’tan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na aktarılacak.

4. Deniz yoluyla ulaşım
Üçkuyular Arabalı Vapur İskelesi ve Göztepe İskelesi’nde sefer sayıları arttırılarak yolcuların F.Altay Aktarma Merkezi’nden bu iskelelere transferi için besleme otobüs hatları konuldu. Çalışmalar süresince, güzergâhı kullanan tüm İzmirlilerin, bu dönemi olabildiğince rahat atlatmalarını sağlamak için Büyükşehir Belediyesi tüm olanaklarını seferber etti. Belediye otobüslerinin sefer sıklıkları, güzergâhları, durakları ve varış noktaları yeniden planlandı.

Ulaşımı kolaylaştırıcı önlemler

Eve Dönüşte Ekspres Hatlar
Daha önce 86 ve 70 hat no.sunu kullanan, önüne “uzun hat” anlamında 9 getirilen 986 Halkapınar - F. Altay ve 970 Tınaztepe - F. Altay otobüsleri, Üçyol - Hıfzıssıhha arasında durmayacak, ekspres hat olarak çalışacak.
Yeni oluşturulan ve önüne 8 rakamı getirilerek “kısa hat” anlamı taşıyan 886, 880 ve 870 numaralı otobüslerin hareket başlangıç noktası ise Hıfzıssıhha olacak. Kısa hatlar tüm duraklarda duracak.

Gün içinde 3 dakikada bir otobüs
F. Altay ve Hıfzıssıhha hareket başlangıç noktalarından her 6 dakikada bir otobüs kalkacak; böylece Hıfzıssıhha’dan itibaren Halkapınar yönüne her 3 dakikada bir otobüs geçmesi, bu düzenleme ile sabah saatleri ve gün içi ulaşımda da rahatlama sağlanacak.

Buca ve Gaziemir yolcularına otoban konforu
F. Altay Meydanı’ndan geçen ve otobanı kullanan 671 no.lu Tınaztepe ve 510 no.lu Gaziemir hatları, daha çok sayıda otobüs ile takviye edildi. Buca ve Gaziemir’e otoban konforunda ulaşımı hedefleniyor.

Deniz ulaşımına takviye
Otobüslerle desteklenen deniz ulaşımı daha yoğun bir şekilde kullanılacak. Göztepe iskelesinden sefer sayıları artırılacak.

Hatlara klimalı otobüs, özel araçlara otopark
Metro çalışmaları nedeniyle değiştirilen güzergahlarda son model, klimalı belediye otobüsler çalışacak. Trafiğe kapalı alanların otopark olarak kullanılabilmesi sayesinde bu süreçte otopark sorunu yaşanmayacak. Otobüs güzergahı olarak kullanılan yollarda ise özel araçlar kesinlikle park edemeyecek.

Kazılara izin yok, çöpler gece toplanacak
Metro çalışmaları süresince doğalgaz, internet vb. yeni kazılara izin verilmeyecek. Hatay bölgesinde çöpler saat 24.00’den sonra toplanacak. Yine çeşitli servis ve nakliye araçları da saat 22.00-06.00 arasında hizmet verecek. Metro çalışmaları süresince Üçkuyular Pazarı ise sadece pazar günleri kurulabilecek.

Yeni Güzergah Haritasını görmek için tıklayınız !