HABERLER
HABER ARŞİVİ
ÇİNLİLER İZMİR’İ ÇOK SEVDİ

Yeni metro vagonları için Ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma imzalayan Çinliler, bu kez Komünist Parti Genel Sekreteri ile birlikte kente gelerek Başkan Kocaoğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro sisteminde kullanacağı yeni vagonların alımı için geçtiğimiz Ekim sözleşme imzaladığı Çinliler, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.


Çin’in Zhuzhou şehri Çin Komünist Parti Komitesi (CPC) Genel Sekreteri Chen Junwen ve CSR ZELC firması Genel Müdürü Xu Zongxiang başkanlığındaki heyet, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çinli heyeti İzmir’de görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “hem şehirlerimiz hem de ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için önemli bir giriş yaptığımıza inanıyoruz” dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir’de sahil bandı ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 30 km. uzunluğunda tramvay hattı yapmayı planladıklarını ve önümüzdeki süreçte tramvay hattı için çeker ihalesine çıkılacağını söyledi.


İzmir’i çok “samimi” bulduğunu, yaşamak için uygun bir ortam gördüğünü söyleyen Çin Heyet Başkanı Chen Junwen, kentte toplu taşımaya büyük önem verildiğin farkında olduğunu ifade ederek, “Bizim de bu işi çok ciddiye aldığımızı ve çok benimsediğimizi bilmenizi isterim” diye konuştu. Chen Junwen, “Şanghay ile havaalanı arasında hızlı tren gibi çalışan, ama manyetik hareket eden, 431 km. hıza ulaşan treni biz yaptık. Ayrıca uçak malzemeleri, elektrikli lokomotifler yapıyoruz. Tamamen uluslararası standartlardayız. Önümüzdeki süreçte tekrar İzmir’e gelerek memnuniyetinizi gözlerimle görmek isterim” dedi. Chen Junwen, manyetik sistemli trenler konusunda da İzmir’le çalışma yapmak isteklerini de Başkan Kocaoğlu’na aktardı.



Ziyarette Başkan Kocaoğlu, Chen Junwen ve Xu Zongxiang’a İzmir’in simgesi Saat Kulesi’nin bir tablosu ile biblosunu hediye ederken, kendisine anı olarak el işlemeli, ipek dokuma örtü takdim edildi. Başkan Kocaoğlu’nu ziyaret eden heyette, Zhuzhou Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Wen Zhuanwen, Zhuzhou Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Huang Shangfeng, CSR firması yetkilileri Hu Zhijin, Xiao Zhiming ile Mineks International Firması yetkilisi Tolga Göksel yer aldı.


Geçtiğimiz hafta İzmir metrosu için alınacak çekerlerle ilgili olarak Çin’e giden ve burada yetkililerle toplantılara katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır, Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek ile Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev de ziyarette hazır bulunarak temasları hakkında  bilgi verdi.

2009’da imza atılmıştı
Çin’de faaliyet gösteren CSR Zhuzhoue Elektric Locomotive Co. Ltd ile Ekim 2009’da yapılan sözleşmeyle alınacak vagonlar, mevcut ve yapımı devam eden eden Üçyol- Üçkuyular ve Ege Üniversitesi-Bornova  metrolarında kullanılacak. 32 vagondan 8 setin 16’sı MD (sürücülü) tipi olacak. Hepsi klimalı olan  vagonlar mevcut metro sisteminde kullanılan vagonlar ile teknik ve sistem açısından da tam uyum sağlayacak.