HABERLER
İZMİR METROSU YURT DIŞINA AÇILIYOR
İsrailliler, Tel Aviv metro hattının işletimini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım şirketlerinden Metro A.Ş.’ye önerdi. Berlin’deki görüşmelerin ardından İzmir’e gelen İsrail heyeti, 34 istasyonlu yeni metro hattının işletme hizmetini birlikte yürütmek için İzmir Metro A.Ş.’ye teklifte bulundu.



Raylı sistem toplu ulaşım hizmetinde, kalite ve memnuniyet standartlarını en üst seviyelerde sağlayan İzmir Metrosu, uluslararası arenada boy göstermeye hazırlanıyor. İsrail’den gelen talep üzerine, Tel Aviv kentinde aşamalı olarak hizmete girecek olan 34 istasyonlu, toplam 24 kilometrelik metro hattının işletimi için kolları sıvayan İzmir Metro A.Ş., konuyla ilgili ziyarette bulunan İsrail heyetiyle yoğun bir temas trafiği başlattı. İsrail’in önde gelen toplu ulaşım ve inşaat şirketleri Kavim ve Lesico, Tel Aviv’de açılacak yeni metro hattının işletme hizmetini birlikte yürütmek için İzmir Metro A.Ş.’ye teklifte bulundu. 



İlk kez Berlin’de başlayan görüşmeler, geçtiğimiz günlerde İzmir’de devam etti. Kavim şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Zeev Horen ile Lesico şirketinin yetkilileri Leshman Reuvem Yariv ve Gabriel Levy, kente gelerek İzmir Metro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gül Şener, Genel Müdür Sönmez Alev ve diğer yöneticilerle yaptıkları toplantılar sonrasında, İzmir Metrosu ile İZBAN’a ait işletme ve tesislerde incelemelerde bulundu. Heyet, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan’ı makamında ziyaret etti. 

İzmir metrosu için dönüm noktası
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr.Sırrı Aydoğan, yabancı işadamlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Aydoğan, İsrail Başkonsolosu Shai Cohen’in  geçtiğimiz Ağustos ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Sayın Başkonsolos, Tel Aviv’de metro çalışması yapıldığı bilgisini vererek bu konuda İzmir’in deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirtmişti. Başkan Kocaoğlu da,  Başkonsolos’a İzmir’deki raylı sistem yatırımları hakkında bilgi vermiş ve metro işletmesi konusundaki deneyimlerini Tel Aviv’deki proje için işbirliği ile aktarabileceklerini ifade etmişti” dedi. İzmir’in dünyanın en güzel ve hoşgörülü kentlerinden biri olduğunun altını çizen Aydoğan, “Bu kentte, birı sokakta cami, kilise ve havraya rastlamak mümkündür. İzmir’de geniş bir Musevi cemaati var. Biz Türkler ile İsrailliler birbirimize oldukça benzeriz. Ünlü düşünce adamı Mevlana, ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir’ der. Bizler de aynı duyguları paylaşıyoruz. Umarım birlikte dostça ve barışça iş yapma imkanımız olur” diye konuştu. 

İsrailliler çok istekli
İzmir’in raylı toplu ulaşım sistemlerindeki hızlı gelişmenin etkileyici olduğunu belirten Kavim Yönetim Kurulu Başkanı Zeev Horen, İzmir ile Tel Aviv’in kardeş kent olduğunu hatırlatarak, “Şimdi ise kız kardeşliğin yanında, bu kentin erkek kardeşi de olmak istiyoruz.  İzmir Metro A.Ş. ile görüşmelerimiz sürüyor. Misafirperverliklerinin yanısıra, çok profosyonel bir ekip. Sizin de onayınız olursa, İzmir ile işbirliği yapmayı çok isteriz” dedi. 

17 yıllık birikim
İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, böyle bir işbirliğinin kendilerini heyecanlandırdığını kaydederek, “Konuyu titizlikle değerlendiriyoruz. İzmir Metrosu, raylı sistem toplu ulaşım işletmeciliği anlamında artık sektörde uluslararası çapta bilinen ve 17 yıllık bilgi birikimini katma değere çevirebilecek noktaya gelmiş bir işletme” dedi. Alev, görüşmelerin süreceğini, önümüzdeki günlerde İzmir’den bir ekibin İsrail’e giderek işletim yapılacak hattı yerinde inceleyeceğini ve gerekli şartların oluşması halinde ortaklık kurularak ihaleye girileceği bilgisini verdi. 

Yeni bir şirket kurulacak
Tel Aviv metrosunun ilk 8 kilometresi 2019 yılında hizmete alınacak. 2021 yılında ise, 8’i yeraltı 26’sı yerüstü olmak üzere toplam 34 istasyonlu 24 kilometrelik metro hattının işletmesine başlanacak. İşbirliği çalışmaları olumlu sonuçlanması halinde, işletmeye alma hazırlıkları, personel eğitimleri, teknik hazırlıklar ile işletme hizmetleri; merkezi idarenin açacağı ihaleye üç şirketin ortak kuracağı yeni şirket adına İzmir Metro A.Ş. tarafından verilecek.