HABERLER
HABER ARŞİVİ
İZMİR, 30 AĞUSTOS’DA “ÇİFTE BAYRAM” YAPACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında yürütülen Aliağa- Menderes Banliyö Sistemi’nin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yolculu seferler, 30 Ağustos 2010 günü Alsancak-Cumaovası arasında başlatılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında kentin kuzey-güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan ve Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ulaşım ağı olan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde tarihi gün 30 Ağustos 2010’da yaşanacak. Zafer Bayramı’nı coşkuyla kutlamaya hazırlanan İzmirliler, 80 kilometrelik demiryolu hattını metro standardına çıkartan Aliağa- Menderes projesinin güney kısmında yolculu seferlere başlanması nedeniyle, aynı gün ikinci sevinci de ulaşımda yaşayacak.

harita için tıklayınız

Deneme seferleri sürüyor

Hattın Alsancak-Cumaovası arasındaki 22 kilometrelik güney kısmını oluşturan bölümünde 1 Temmuz 2010 gününden beri yolcusuz deneme seferleri başarıyla sürdürülüyor.  İspanya’da üretilen ve Ankara’da testleri tamamlanarak İzmir’e gelen elektrikli banliyö trenleri ile yapılan yolcusuz deneme seferleri 15’er dakikalık periyotlarla gerçekleştiriliyor.
 30 Ağustos’ta İzmirlilere çifte bayram yaşatacak yolculu deneme seferleri için de hazırlıklar sürüyor. Hattın güney kısmındaki istasyonlara, yolcuların Kenkart kullanımları için validatörler (Kentkart okuyucuları) getirildi. İstasyonlarda yolcuların kullanımı sırasında sorun yaşanmaması için gerekli donanımlar tamamlandı. Alsancak’da bulunan TCDD’ye ait binada, kumanda merkezi oluşturuldu. Bu merkezde kurulan dev ekranlardan tüm istasyonlardaki kameralar vasıtasıyla istasyonlar izleniyor.

Dev projede neler yapılmıştı?
İzmir ulaşımı için dönüm noktası sayılan Aliağa-Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar şu çalışmalar gerçekleştirildi:

1. etap:  Sarnıç Karayolu Üst Geçidi ve Gediz Karayolu Alt Geçidi’nin yapımları tamamlanarak hizmete alındı. Müteahhit firmanın taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmesi fesh edilerek yeniden ikmal ihalesi gerçekleştirilen Sarnıç, Esbaş, Semt Garajı, Koşu,  Salhane ve Turan istasyonlarındaki imalatlar tamamlandı.
2.etap: Yaklaşık 3260 metre uzunluğundaki Karşıyaka Tüneli kapsamında yer alan 3 adet yeraltı (Alaybey, Karşıyaka, Nergiz) istasyonu ile 1 adet yer üstü (Naldöken) istasyonunun yapım çalışmaları tamamlandı. 
3. etap: Şirinyer Tüneli ile İstasyonu tamamlandı. Namık Kemal ve Koşu Karayolu Geçitleri trafiğe açıldı.
4. etap: Kemer ve İnkılap istasyonlarının inşaatları tamamlandı,  Kemer ve İnkılap karayolu Alt Geçitleri ulaşıma açıldı.
5. etap: Gaziemir, Demirköprü, Çiğli, Egekent istasyonlarının inşaatları tamamlandı; Gaziemir Karayolu Alt Geçidi ve Adliye Karayolu Üst geçitlerinin inşaatları tamamlanarak hizmete alındı.
6. etap: Şemikler, Mavişehir, Atasanayi ve Bayraklı İstasyonları tamamlandı, Bayraklı Karayolu Üst Geçidi inşa edilerek trafiğe açıldı.
7. etap: Aliağa, Biçerova, Hatundere, Egekent 2 ve Alsancak’daki mevcut istasyonlar yenilendi. 
8. etap 1. Kısım:  Müteahhit firmanın taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmesi fesh edildikten sonra ikmal ihalesi gerçekleştirilerek yapım çalışmalarına tekrar başlanan 77 bin metrekarelik Çiğli Depo ve Atölye Tesisleri’nin inşaat çalışmaları tamamlandı.
8. etap 2. Kasım: Cumaovası’nda yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda istasyon, depo alanı ve kısmi alt geçit inşaatları tamamlandı.
Tüm istasyonların enerji temini için enerji nakil hattı yapımları bitirildi.
Hattın ray döşeme çalışmaları gerçekleştirildi.
Aliağa Menderes hattını kullanacak yolcuların belirli noktalarda ESHOT otobüslerini kullanabilmeleri için 14 noktada  aktarma merkezleri oluşturuldu.



Kuzey hattında da işler yolunda

Güney hattında işlerin tamamlanıp deneme seferlerini yapılmasının yanı sıra, kuzey hattında da işler tamamlanma aşamasına geldi. İstasyonlardaki tüm imalatlar bitirildi. Çiğli’de yapımı tamamlanan depo ve atölye tesislerinin ekipmanlarının montajına başlandı ve tren yıkama ünitesi oluşturuldu. Sisteme enerji sağlayan katener sistemi ve haberleşme sisteminin tamamlanmasının ardından kuzey hattında da deneme seferlerine başlanacak.
İZBAN tarafından satın alınan 3’erli 33 setten (elektrikli banliyo tren seti- EMU) oluşan ve İspanya’da üretilen toplam 99 adet vagondan 66 vagon ( 22 set ) İzmir’e geldi. Diğer diziler de etap etap kente gelmeye devam ediyor. Tamamı klimalı,  teknolojik ekipmanlar ve konforla donatılmış olan tren setleri, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip ve 140 km/saat hız ile güvenle işletme yapabilecek.