HABERLER
METRODA GELİŞTİRİLEN MODEL 6 MİLYON LİRA KAZANDIRDI
İzmir Metrosu, geliştirdiği Tasarruflu ve Etkin Sürüş Tekniği modeli sayesinde 10 yılda 6 milyon liralık elektrik tasarrufu sağladı.

Raylı sistemlerin en önemli gider kalemlerinden enerjinin daha tasarruflu kullanımı için İzmir Metrosu, Tasarruflu ve Etkin Sürüş Tekniği adında bir model geliştirdi. 2009 yılından bu yana kullanılan model, yolcu ve sefer sayısının da artmasıyla enerji giderlerini düşürdü.

Geliştirilen model taşınan her yolcu başına harcanan enerji miktarında önemli oranda tasarruf yapılmasını sağlıyor. Metroda sefer ve yolcu sayısının artmasıyla tasarruf edilen enerjinin değeri 6 milyon Türk Lirası’na ulaştı.

Sistem nasıl çalışıyor?
Metro hattında kullanılan enerjiyi Tasarruflu ve Etkin Sürüş modeline uygun olarak yönetmek için hat üzerinde önemli noktalar belirlendi ve bu noktalarda seferlerin entegrasyonu sağlandı. Trenlerin rejeneratif fren yaptığı bu noktalarda, ortaya çıkan enerjinin yeniden kazanılması esasına dayanan bu sistem sayesinde karşı yönden gelen ve hızlanan trene elde edilen enerji aktarılabiliyor. Sefer sayısının artışı, trenlerin bu enerjiyi kullanımını ve tasarruf miktarını da ciddi oranda artırıyor.

Ödüllü proje
İzmir Metro A.Ş.’nin uzman ekipleri tarafından oluşturulan ve tasarruf önlemleri kapsamında hayata geçirilen bu yenilikçi (inovatif) proje, 2015 yılında (KalDer) Türkiye Kalite Derneği’nden “Başarı Ödülü” almıştı.