HABERLER
HABER ARŞİVİ
RAYLI SİSTEME YENİ SOLUK

40 tren seti için ihaleye çıkan İZBAN, yolcu sayısının artmasıyla oluşan yoğunluğun kısa vadeli çözümü için kiralık tren formülünü devreye soktu. İZBAN’ın TCDD’den kiraladığı 10 adet banliyö seti, Alsancak Garı’nda düzenlenen törenle teslim alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Eylül ayına kadar 10 adet set daha kiralanması halinde ulaşımda büyük rahatlık sağlanacağını söyledi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile hizmete giren Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde işleyen tren setlerine ilave olarak kiralanan TCDD’ye ait 10 banliyö setinin İZBAN’a teslim törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İZBAN A.Ş. Genel Müdürü Selçuk Sert ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev katıldı.


İzmir modeli diğer kentlere örnek oldu
Alsancak Garı’ndaki törende konuşan Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin birlikte oluşturduğu İZBAN’ın, yerel ve genel idarenin ortak projesi, güzel bir işbirliği olduğunu, kentin kuzey güney aksında seyahatin oldukça kolaylaştığını söyledi. T.C. Devlet Demir Yolları’nın az kullandığı hatlardaki yedek araçlardan 10 setlik bir paket oluşturulduğunu dile getiren Yıldırım, böylece İZBAN’ın yolcu kapasitesini yüzde 30 artırmasının sağlanacağını kaydetti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasındaki işbirliğinin başka kentlerin de dikkatini çektiğini, şimdi onların da TCDD ile aynı işbirliğini yapmak için girişimde bulunduklarını vurguladı.


10 adet setin daha kiralanması ulaşımı rahatlatır
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İZBAN’da 12 bin kişiyle başlanan yolcu taşımacılığının bugün 120 binlere ulaştığını, hedeflerinin ise günde 500 bin kişiyi taşımak olduğunu belirtti. Devlet Demiryolları’ndan 3’lü 10 katar kiraladıklarını, söyleyen Aydoğan, 40 yeni setin alımı için de ihaleye çıktıklarını ve filoyu 73 sete çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.  Aydoğan, kısa vadede yaşanan sıkışıklığın önlenmesi için 10 adet sete daha ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, bu konuda Bakan Yıldırım’ın gerekli duyarlılığı göstereceğine inandığını, en azından Eylül ayına kadar 5 ya da 10 setin kiralanması halinde yaşanan sorunların büyük ölçüde çözüleceğini kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan banliyö sistemini Torbalı ve Selçuk’a kadar uzatmak için çalışmalarının sürdüğünü, İzmir’in çok kısa bir süre içinde dünyanın sayılı raylı sistem merkezlerinden biri olacağına inandığını belirtti.



İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’in göçle birlikte her yıl artan nüfusuna hizmet edebilmek için yeni ulaşım yatırımlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti ve İZBAN Projesi’nin kente kazandırılmasında emeği geçen Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.


TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, İZBAN’ın 80 kilometrelik Aliağa-Menderes arasında günde 120 bin yolcuya hizmet verdiğini, her geçen gün yolcu talebinin daha da arttığını kaydetti. Yolcu talebini karşılamak için TCDD’ye ait 10 adet banliyö setinin İZBAN’a ‘hizmet alımı’ yöntemiyle verilmesinin gündeme geldiğini dile getiren Karaman, “Bu setlerle birlikte 33 sete ulaşacak İZBAN, yolcu yoğunluğunun olduğu saatlerde daha sık sefer yapma imkânına sahip olacak” dedi.


TCDD’ye ait 10 tren setinin İZBAN’a kiralanmasına ilişkin protokol Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve İZBAN Genel Müdürü Selçuk Sert arasında imzalandı. Aydoğan ve Yıldırım imza töreninin ardından TCDD’den kiralanan trenle Karşıyaka’ya kadar yolculuk yaptı.