HABERLER
HABER ARŞİVİ
MUTLU SON EKİM’DE

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında yürütülen Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’ni inceleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Proje en geç Ekim ayında tamamlanacak. İzmirlilere hayırlı olsun” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında yürütülen Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nde mutlu sona az aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kentin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan 80 kilometrelik hattın inceleme gezisine katıldı. Alsancak Garı’ndan başlayarak Çiğli Depo Tesisleri’nde sona eren geziye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanısıra, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr.Sırrı Aydoğan, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt, Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, TCDD İzmir Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Taha, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş  ve yetkililer katıldı.


Alsancak Limanı’nda katılımcılarla yaptığı toplantının ardından bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aliağa-Menderes hattında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin yüzde 50’şer ortaklıkla kurduğu İZBAN A.Ş. (İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistem Ticaret A.Ş.)’nin işletim yapacağını hatırlattı. Bakan Yıldırım, “Alt ve üst yapıdaki eksiklikler tamamlanıyor, son aşamaya gelindi. İstasyon binaları ve elektrifikasyon çalışmaları halen devam ediyor. 6 tren seti de İzmir’e ulaştı. Bir süre önce de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla bu setlerden birinin test sürüşlerini Ankara’da gerçekleştirdik” dedi.
Temmuz ayında hattın güney ayağı olan Alsancak-Cumaovası arasında test sürüşlerine başlanacağını kaydeden Bakan Yıldırım, “Projenin tamamı en geç Ekim ayında hayata geçecek ve Aliağa-Menderes arasında seferler başlayacak. İzmirlilere şimdiden hayırlı olsun diyorum. Proje tamamlanınca, İzmir’in toplu ulaşımı büyük oranda rahatlayacak. İzmirlilerin bu beklentisini karşılamak için Devlet Demiryolları, Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi elbirliğiyle çalışıyor” diye konuştu.

“Viyadükler limana indirilecek”
Konuşmasında, İzmir’de sahil yolu projesi kapsamında başlatılan ancak liman girişine kadar gelen viyadük projesi ile ilgili bilgi veren Bakan Yıldırım, konunun yargıda olması nedeniyle revizyon yapıldığını hatırlattı. Bakan Yıldırım, “Viyadüklerin daha ileriye devam etmemesi ancak yapılanların da atıl durumda kalmaması, limana indirilmesi ve ağır araçların şehir içi trafiğinden çekilerek, mümkün olduğunca trafikten arındırılması için İzmir’deki ilgili tüm kurumlarla birlikte karar verdik. Hemen harekete geçeceğiz ve Karayolları, yüklenici firmadan bu tadilatı gerçekleştirmesini isteyecek” dedi.

“İzmir Limanı, Avrupa’nın ilk beşinde olacak”
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ayrıca İzmir Limanı’nın uzun süreli işletme hakkı devir işlemenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, limanın daha etkin ve verimli çalıştırılması için alacakları tedbirleri de açıkladı. Bakan Yıldırım, acil, kısa ve orta vadede planlar yaptıklarını belirterek, limanın iki kısımda ele alınarak geliştirileceğini kaydetti. Bakan Yıldırım, “2011-2015 yılları arasında toplam 400-450 milyon TL yatırım gerçekleştireceğiz. Bunun İzmir turizmi, iş alemi ve esnafı için ne anlama geldiğini hepinizin takdiridir. Bu yatırımla, İzmir Limanı’nın kapasitesi 900 bin teu konteyner kapasitesinden, 3 milyonun üzerine çıkacak. Böylece bu liman, Avrupa’nın ilk 5 limanı arasında yerini alacak. İzmir Limanı’nın yıllardan beri özlenen gelişimini hızla hayata geçireceğiz” dedi.