HABERLER
HABER ARŞİVİ
METRO BAYRAMI

 İzmir Metrosu’nun son etabı olan Poligon ve Fahrettin Altay’da yolculu seferler başladı. İlk seferde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da vardı. İzmir ulaşımının “en dar boğazını” geçtiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Şimdi önümüzdeki yıllarda Narlıdere’ye doğru yürüyeceğiz. Ağustos ayında aksilik olmazsa Torbalı hattı açılacak. Oradan Selçuk’a, Bergama’ya derken İzmir’i gerçek anlamda demir ağlarla öreceğiz. Biz 11 kilometre raylı sistem aldık. Şu anda 100 kilometre çalışıyor. Ağustos ayında bu rakam 130 kilometreye çıkacak. 3 sene içinde yapacağımız tramvayla 153,5 kilometreye çıkacak” diye konuştu.
 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20 kilometrelik metro ağının son iki durağı olan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları, arife günü hizmete alarak İzmirlilere bayram sürprizi yaptı. Mart 2014 tarihinde Göztepe İstasyonu’nu açan Büyükşehir Belediyesi, bir süredir test sürüşlerinin yapıldığı son iki istasyonda da yolculu ön işletmeye başladı. Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarındaki metro seferlerinin ilk yolcusu Başkan Aziz Kocaoğlu oldu. Evka 3 İstasyonu’ndan metroya binen Başkan Aziz Kocaoğlu, Fahrettin Altay’a giden ilk yolculu seferi İzmirliler, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları ile birlikte gerçekleştirdi. 30 dakika süren yolculuk sonrası Fahrettin Altay İstasyonu’na ulaşan Başkan Kocaoğlu’nu İzmirliler coşkuyla karşıladı. 
 


İzmirlilere en güzel bayram hediyesini verdiklerini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “2005 yılında temelini attığımız Üçyol-Üçkuyular Metro hattı bir çok sıkıntılar, üzüntüler yaşayarak, işi bırakan yüklenici firmalara rağmen devam ettirmeye çalıştık. Nihayet bugün, Arife günü yani Ramazan ayının son günü Ramazan Bayramı hediyesi olarak İzmirli hemşehrilerimizle birlikte ilk seferimizi yaptık. Saat 11.00’de Evka-3 İstasyonu’ndan çıktığımız yolculuk 30 dakika sonra Fahrettin Altay İstasyonu’nda bitti. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. 
 


Kent ulaşımının “en dar boğazı” aşıldı
Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının devreye girmesiyle kent ulaşımının en önemli dar boğazının aşıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Hatay Caddesi üzerinde ve bu bölgede yaşayan hemşehrilerimize 9,5 sene çok büyük sıkıntılar verdik, hepsinden özür diliyoruz. Elimizde olmayan nedenlerle oldu. Ama İzmir ulaşımının en dar boğazı geçilmiş oldu. Şimdi önümüzdeki yıllarda Narlıdere’ye doğru yürüyeceğiz. Ağustos ayında aksilik olmazsa Torbalı hattı açılacak. Oradan Selçuk’a, Bergama’ya derken İzmir’i gerçek anlamda demir ağlarla öreceğiz. Biz 11 kilometre raylı sistem aldık. Şu anda 100 kilometre çalışıyor. Ağustos ayında bu rakam 130 kilometreye çıkacak. 3 sene içinde yapacağımız 25 km tramvayla 153,5 kilometreye çıkacak. Ve sanıyorum yıl sonra Selçuk’a ve Narlıdere İstihkam’a uzanmış oluruz. Buca tramvayını bitirmiş oluruz. İnşallah Bergama’ya da uzanmış oluruz. Bizim dönemimizde ulaşımda dünyanın 100-150 yıl önce geçtiği raylı sistem hamlesini bizim belediye başkanlığımız döneminde hemen hemen tamamlama hedefini gerçekleştireceğiz. Çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Rakamlarla İzmir metrosu
Kent içi toplu raylı sistem toplu taşımacılık alanına sürekli yatırımlar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ağına Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarını da ilave ederek kentin doğu ve batı aksında üç aşamalı olarak planlanan projeleri tamamlamış oldu. 
 



17 istasyon, 20 durak
Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarıyla İzmir Metrosu, 20 kilometre güzergahta 17 istasyonla hizmet vermeye başladı. Mayıs 2000 tarihinden hizmet vermeye başlayan Üçyol-Bornova güzergahının ardından Mart 2012 tarihinde Ege Üniversitesi Kampüs ve Evka 3 istasyonlarında aynı yılın Aralık ayında da Hatay ve İzmirspor istasyonlarında seferler başlamıştı Mart 2014 tarihinde Göztepe istasyonu devreye alan Büyükşehir Belediyesi kısa bir süre sonra Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında da seferlere başladı. Son iki istasyonla birlikte İzmir Metro’su kentin doğusundan batısına 20 kilometrelik hat üzerinde 17 istasyonda hizmet vermeye başladı. 
 



19 metre derinlikte
19 metre derinlikte kurulan Poligon İstasyonu peron, bilet holü ve ara kat olmak üzere toplam 3 kattan oluşuyor. Yol seviyesinden 4 yolcu girişi, 2 adet engelli asansörü, 12 yürüyen merdiven ve 16 adet turnike ile hizmet verecek Poligon İstasyonu aç-kapa yöntemiyle imal edildi. Bu yöntemle 100 cm kalınlığında ve 26 metre uzunluğunda diyafram duvarlarla yapı çevrelendi, döşemeler üst kattan aşağıya doğru inerek tamamlandı. Böylece yakındaki apartmanlar kazıdan etkilenmedi, alt katta çalışmalar sürerken yol seviyesinde trafiğin akması da sağlandı. Poligon İstasyonu’nun deniz seviyesinin altında kalan peron katında, 40 metro uzunluğunda 14 metre genişliğinde tünel imal edildi. Bu istasyonun inşaatı için 50 bin metreküp hafriyat yapıldı, 16 bin 500 metreküp beton, 1600 ton donatı malzemesi kullanıldı.
 


En büyük istasyon 
Üçyol- Fahrettin Altay güzergahındaki 5. ve son istasyon olan Fahrettin Altay, 11 bin 626 metrekare inşaat alanı ile en büyük istasyon olma özelliğine sahip. Peron, bilet holü ve ara kat olmak üzere üç katlı inşa edilen Fahrettin Altay İstasyonu’nda yol seviyesinde 5 adet yolcu girişi, iki adet engelli asansörü bulunuyor. Asansörlerin bilet holu ve peron katına kadar devamlılık gösterdiği İstasyonda 16 turnike ve 13 adet yürüyen merdiven ile yolculara hizmet verilecek. 22 metre derinlikteki istasyon, aç kapa yöntemine uygun olarak 122 adet panelden oluşan diyafram duvarlarla çevrili. İstasyon inşaatında, 62 bin metreküp hafriyat yapıldı, 17 bin 500 metreküp beton ve 1700 ton donatı kullanıldı. Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında raylar, balast kullanılmadan doğrudan betona sabitlenmek suretiyle monte edildi.
 



Tramvayla entegre olacak
Fahrettin Altay istasyonu ilerideki aşamada tramvay sistemi ile entegre olacak. Şu an için son istasyon olan F.Altay, sistemin Narlıdere yönüne uzamasıyla ara istasyon durumuna gelecek. 

Yolcu sayısı 8 kat arttı
İzmir Metrosu’nda son 7 istasyonun hizmete girmesiyle kentin raylı sistem ulaşım ağı 100 kilometreye ulaştı. İZBAN, 80 kilometre hat uzunluğu, 32 istasyonuyla kentin kuzey ve güneyine; İzmir Metrosu ise 20 km üzerindeki 17 istasyonu ile doğu batı yönlerine uzanıyor. Her iki raylı sistem ulaşımı, Halkapınar ve Hilal aktarma istasyonlarıyla birbirine entegre oluyor ve yolcu sayıları günlük 500 bine ulaşıyor. 

İşletimin başladığı 2000 yılı Haziran ayında 660 bin 58 yolcu taşıyan İzmir Metrosu 2014 Haziran ayında 5 milyon 321 bin 437 yolcu taşıyarak 14 yılda yolcu sayısını 8 kat artırmaya başardı. Fahrettin Altay ve Poligon istasyonları, sisteme yeni yolcuların dahil olmasını sağlayacak. Her bir istasyonun yolcu sayılarını yüzde 5 artıracak etki yapması öngörülüyor. 

28,5 km tramvay eklenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihalesini gerçekleştirdiği tramvay projesi de kentteki raylı sistem ulaşım ağını daha farklı güzergahlara taşıyacak önemli bir çalışma olacak. Yer teslimi yapılan Fahrettin Altay-Halkapınar tramvay güzergahı yaklaşık 13 kilometre olacak. 10 kilometrelik Karşıyaka Alaybey- Mavişehir güzergahı ve 5,5 kilometrelik Buca Şirinyer-Tınaztepe Kampus tramvay hattı projelerinin tamamlanmasıyla, İzmir raylı sistem ağına 28.5 km daha eklenmiş olacak.