HABERLER
HABER ARŞİVİ
ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN KARTLARINA 4 YIL VİZE YOK

İzmir’de toplu ulaşımda kullanılan öğretmen ve öğrenci kartlarının ücretsiz vize işlemleri 23 Eylül’den itibaren başlıyor. Yıllık vize uygulamasını son kez gerçekleştirecek olan ESHOT, gelecek yıldan itibaren öğrenim bilgilerine internet ağı üzerinden ulaşarak vize işlemini otomatik olarak yapacak. Bu uygulama Türkiye’de ilk olacak. Kişiselleştirilmiş toplu ulaşım kartı sahibi öğrenci ve öğretmenler artık 4 yılda bir vize yaptıracak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, kişiselleştirilmiş toplu ulaşım kartı kullanan öğrenci ve öğretmenler için vize süresinin 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren başlayacağını duyurdu. Vize işlemi yapılmayan kartlar 31 Ekim akşamına kadar kullanılabilecek, 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren ise kullanıma kapatılacak.

Vize ücreti alınmıyor
Birçok kentte ücretli olmasına karşın İzmir’de vize işlemi için öğrenci ve öğretmenlerden para alınmayacak. Ayrıca kart sahiplerinden hiçbir belge de istenmeyecek. Sadece İzmir dışındaki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yeni tarihli öğrenci belgesi veya üniversite kimlik kartı fotokopisi ile başvurması gerekecek. Yapılan vize 4 yıl geçerli olacak ve bu süre içinde öğrenci veya öğretmen kartlarından vize istenmeyecek. Her şey elektronik ortamda sistem üzerinden yapılacak.



Yıllık vize son kez uygulanıyor

ESHOT Genel Müdürlüğü; YÖK, üniversiteler ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan işbirliği doğrultusunda, İzmir’deki öğrencilerin öğrenim bilgilerine internet ağı üzerinden ulaşarak vize işlemini otomatik olarak yapacak. İzmir’de öğrenim gören öğrencilerden okulla ilişiği kesilenlerin kartları ise yine sistem tarafından kullanıma kapatılacak. ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri, böyle bir uygulamanın Türkiye’de ilk kez yapıldığını belirterek, “Öğrenciler ve öğretmenler 4 yıl boyunca vize işlemine gelmeyecek. Bundan sonra çıkarılan kartların vize süresi, alındığı tarihten itibaren sonraki 4 yılı da kapsayacak” diye konuştu.
 
Kart ücretine 9 yıldır zam yapılmıyor
ESHOT Genel Müdürlüğü, öğrenci ve öğretmenlerin ilk başvuru sırasında ödedikleri kart ücretine ise 9 yıl zam yapmıyor. 2004 yılında tespit edilen fiyatlar çerçevesinde öğrenci kartı için 10 TL, öğretmen kartı için ise 20 TL ücret alınıyor. Öğrenci ve öğretmen toplu ulaşım kartlarının temini için detaylı bilgiler www.eshot.gov.tr adresinde yer alıyor.

Vize noktaları

Vize işlemleri ilk etapta Konak Katlı Otopark altındaki Belediye Pasajı, Karşıyaka Vapur İskelesi, Bornova Metro İstasyonu ve Fahrettin Altay Aktarma İstasyonu’ndaki merkezlerde yapılacak. İlerleyen günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu’nun yanı sıra talep eden üniversite ve okullara da gezici ekiplerle ulaşılarak vize hizmeti verilecek.