HABERLER
HABER ARŞİVİ
BAŞKAN KOCAOĞLU TRAMVAY İÇİN ALMANYA’DA

İzmir’de hazırlık süreci devam eden tramvay işletmeciliği konusunda incelemelerde bulunmak üzere Almanya’ya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “kardeş kent” Bremen’de temaslarda bulundu. İzmir heyeti, yarın da Berlin’e geçerek tramvay sistemlerini işleten BVG yöneticileriyle görüşecek.


Tramvay sistemleri teknik gezisi nedeniyle Almanya’ya giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ziyaretinin ilk gününde “kardeş kent” Bremen’de temaslarda bulundu. Beraberindeki heyetle birlikte ilk olarak kentteki tramvay sistemini inceleyen Başkan Kocaoğlu, kısa tramvay turu sırasında Bremen Belediyesi’ne ait işletici firma BSAG yetkililerinden detaylı bilgi aldı.


Yolcuların üçte ikisi tramvayla taşınıyor
Bremen’in taşıma sistemlerini işleten BSAG’nin merkezinde bir brifing de alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, hisselerinin yüzde 99’dan fazlası Bremen Belediyesi’ne ait olan şirketin üst düzey yöneticileriyle bir süre görüştü. Tramvay hattının kent merkezindeki konumu, trafikte yaşanan sıkıntılara karşı uygulanan çözümler, aktarma, hat yenileme ve planlama çalışmaları hakkında detaylı bilgi edinen İzmir heyeti, garaj tesislerini de ziyaret etti.


329 araç filosuna sahip olan BSAG, kentte 115 adet tramvay çalıştırıyor. 50 yıldır tramvay işletmeciliği yapılan Bremen’deki hat uzunluğu 111 kilometre. Günde 280 bin civarındaki yolcu yükünün üçte ikisi tramvaylarla taşınıyor. Kentin düz bir ova üzerine kurulması nedeniyle Bremen’de bisiklet kullanımı da çok yaygın.


İzmir-Bremen dostluğu
Türkiye’nin Bremen Fahri Konsolosu Yasemin Vierkötter’in Başkan Aziz Kocaoğlu ve İzmir heyeti onuruna verdiği resepsiyon ise kentteki önemli Türk temsilcilerin buluşma mekanı oldu. Park Otel’deki geceye Türkiye’nin Hannover Başkonsolosu Tunca Özçuhadar, Türk-Alman İşbirliği Enstitüsü Başkanı Ali Eliş ve Bremen-İzmir Kardeş Kent Derneği Başkanı Barbara Wulfg da katıldı.


Bremen ile İzmir arasındaki kardeş kent ilişkisinin çok güçlü olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, Bremen Belediyesi tarafından 3 yılda bir düzenlenen One Nation Cup 15 Yaş Altı Futbol Turnuvası’na gelecek yıl İzmir’in evsahipliği yapacağını hatırlatarak, “Bremen’in ABD ve Çin’den sonra dünyadaki üçüncü yatırım ofisini İzmir’de açması, iki kent arasındaki ilişkinin ne denli sağlam olduğunu gösteriyor. Bu ziyaretimiz, İzmir-Bremen dostluğunu daha da perçinleyecektir” diye konuştu.
Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmir heyeti, yarın da Berlin’e geçerek tramvay sistemlerini işleten BVG yöneticileriyle görüşecek.