HABERLER
HABER ARŞİVİ
HAKLILIĞIMIZ TESCİL EDİLDİ, MUTLUYUZ

 

Kamu İhale Kurulu’nun Üçyol-Üçkuyular metro hattı ihalesini iptal eden kararını mahkemeye götüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İdare Mahkemesi tarafından haklı bulundu. Başkan Kocaoğlu, “Biz KİK ya da diğer kurumlarla her aşamada davalaşmak, zıtlaşmak eğiliminde değiliz. Temelde uzlaşma ilkesine sahibiz. Ama bu karar, beni ve ekibimi iş bilmezlik ve beceriksizlikle suçlayanlara, çok önemli ve somut bir cevaptır” dedi.
Üçyol-Üçkuyular metro istasyonu projesi çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Hafif raylı sistem 2. aşama tünel işleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları ikmal inşaatı yapım ihalesi”ni iptal eden Kamu İhale Kurulu’nun (KİK) bu kararı, Ankara 7. İdare Mahkemesi’nden döndü. Kararı “Esas”a dayalı olarak bozan İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “adil” ve hukuka uygun ihale yaptığını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İdare Mahkemesi’nin Büyükşehir Belediyesi lehine karar vermesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Kamu İhale Kurulu, son dönemlerde giderek artan tempoda verdiği kararlarla hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hem de İzmir halkını zedelemiştir. Bu konudaki çırpınışımızın, infialimizin bir sonucu olan bu davada haklılığımızın İdare Mahkemesi tarafından onaylanması, bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

Bugüne kadarki çağrılarında, Kamu İhale Kurulu’nun verdiği kararlarda, İzmir’e de diğer belediyelere davrandığı şekilde ve onlara uyguladığı prosedürler çerçevesinde yaklaşılmasını istediklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu şöyle konuştu:
“Hiçbir kurum, kuruluşla ve şahısla problem yaşamadan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm imkan ve olanaklarını halkın yararına kullanarak hizmet etmeye çalışıyoruz. En son iptal edilen Ege Üniversitesi Hastane-Evka 3 metro ihalesinden sonra söylediğimiz ‘adalet istiyoruz’ söylemi çerçevesinde, diğer kurum ve belediyelere nasıl yaklaşılıyorsa, bize de aynı şekilde davranılmasını istiyoruz. Umuyorum bundan sonra bu gerçekleşir. İdare Mahkemesi’nin bu kararı, ihalelerimiz KİK tarafından iptal edildiğinde, beni ve ekibimi iş bilmezlik ve beceriksizlikle suçlayanlara, çok önemli ve somut bir cevaptır.”
“KİK kararı hukuka uygun değil”
KİK’in iptal kararını “esas”tan bozan Ankara 7. İdare Mahkemesi, “ihalede uyulması gereken temel ilkelere aykırı davranıldığına ilişkin somut hiçbir verinin bulunmaması karşısında, dava konusu Kamu İhale Kurulu kararında hukuka uygunluk görülmemiştir” hükmüne vardı.
Mahkeme gerekçeli kararında, hukuka açıkça aykırı bulunan kararın uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zararlara sebep olacağına işaret etti. Gerekçeli kararda mahkeme, KİK’in iptal kararı verdiği İzmirspor ve Hatay istasyonları ikmal inşaatı yapım ihalesinde yaklaşık maliyetin 86 milyon 713 bin 359 lira olduğuna dikkat çekerek: “İtirazen şikayet başvurusunda bulunan Makro Yapı ve Ticaret Limited Şirketi’nin sermayesinin 560 bin lira olduğu, İzmir Ticaret Odası kayıtlarından bu firmanın bina yapım ve onarım işi ile iştigal ettiği, metro-raylı sistem tünelleri inşaat işlemi ile iştigal etmediği belirlenmiştir” ifadesine yer verildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye konusunda uzman 7 firmayı davet ettiğine ve bunlardan 5’inin dosya satın aldığına dikkat çeken mahkeme heyetinin kararı özetle şöyle:
“Bu firmalardan da 3’ü ihalede teklif sunmuştur. Yapılan ihalede kanunun aradığı anlamda ve amaçlandığı şekilde rekabet ortamı sağlanmış olduğu, eşit muamele ilkesinin zedelenmediği belirlenmiştir. ÖZTAŞ’ın verdiği teklifin yaklaşık maliyetin altında olduğu dikkate alındığında, ihalede idarenin zarara uğratılmadığı, kamu yararının gözetildiği, ihale yapma, teklifleri değerlendirme, karlılık, verimlilik bakımından en uygun teklifi belirleme konularında takdir yetkisi bulunan idarenin anılan yetkisini kamu yararı dışında bir şekilde kullandığına ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik şeklinde belirtilen ve ihalelerde idarenin uyması gereken temel ilkelere aykırı davranıldığına ilişkin somut hiçbir verinin bulunmaması karşısında dava konusu Kamu İhale Kurumu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir. Belirtilen nedenlerle açıkça hukuka aykırı bulunan ve uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zararlara sebep olacağı anlaşılan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.”
 
Bornova inceleniyor
Bornova’daki Ege Üniversitesi Hastane-Evka 3 hattının KİK tarafından iptal edilmesi konusunu da incelediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, burada yeniden ihaleye gitmek ya da mahkemede dava açmak arasında bir seçim yapacaklarını ifade etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz KİK ya da diğer kurumlarla her aşamada davalaşmak, zıtlaşmak eğiliminde değiliz. Temelde uzlaşma ve kurumları yıpratmama öngörümüz ve ilkemiz olduğu unutulmamalıdır” dedi.
İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın tüm İzmirliler’e hayırlı olmasını dileyen Başkan Aziz Kocaoğlu, iptalden ve mahkemeden dolayı çalışmalarda yaklaşık 2.5 aylık bir öteleme olduğunu belirtti.

Çalışmalar yeniden başlayacak
Başkan Kocaoğlu, “Hafif raylı sistem 2. aşama tünel işleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları ikmal inşaatı yapım ihalesi”nin KİK tarafından iptal edilmesinden sonra Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin tünelde yarım bırakılan betonlama işini yaptığını hatırlatarak, “Önümüzdeki günlerde müteahhit firma çalışmalarına hızlı bir şekilde başlayacaktır. Göztepe-Poligon ve Fahrettin Altay İstasyonları ray döşemesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon hatlarının yapılmasında sorun çıkmazsa, Bornova etaplarını da bitirirsek, hep birlikte Evka 3’ten biner, Fahrettin Altay’dan ineriz diye çabalıyoruz. Aliağa- Menderes hafif raylı sistem projesi ile Evka 3 – Üçkuyular projesinin tamamlanması, kentimizin kalkınması açısından çok önemli projeler. Tüm hedefimiz bunu başarmak. Kamu İhale Kurulu da yanlış karar verebilir, biz de yanlış karar verebiliriz. Ben yargıç değilim, kimseyi yargılamıyorum. Ama haklılığımız Mahkeme tarafından neticeye bağlandı. Umuyorum KİK, diğer kurumlara uyguladığı yöntemi bundan sonra bize de uygular” şeklinde konuştu.
 
Mahkeme kararı “esas”lı
Gazetecilerin sorusu üzerine, Kamu İhale Kurulu’nun itiraz için bir üst mahkemeye gitme hakkına sahip olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “Eğer giderse, oradan karar çıkana kadar biz çalışmalarımızı İdare Mahkemesi kararı çerçevesinde yürütme hakkına sahibiz. Karar bozuluncaya kadar bu hakkımız mevcut. Ama İdare Mahkemesi’nin kararını özellikle okudum. Bu yürütmeyi durdurma kararından çok esas’a dair bir karar. Bu yüzden çok önemli, açık ve bariz bir dille net bir şekilde verilmiş bir karar. Bölge İdare Mahkemesi kararının da buna istinaden bu yönde olacağını umut ediyoruz, ama takdir tabii ki Mahkeme’nindir” dedi.