HABERLER
TRAMVAYLI GÜNLER ARTIK ÇOK YAKIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, imalat çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamladığı Karşıyaka Tramvayı’nda deneme seferlerine Aralık sonunda başlayacak. Bu modern ve çevreci araçlar, kent içi toplu ulaşımdan kaynaklanan karbondioksit salınımlarında her yıl 20 bin tona yakın azalma sağlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "çevreci" ve "konforlu" ulaşım hedefi doğrultusunda yapımına başladığı Konak ve Karşıyaka tramvaylarının inşaat çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Hayata geçirdiği metro ve banliyö projeleriyle raylı sistem uzunluğunu 11 km'den 130 km'ye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka tramvay hattı imalatlarını yüzde 90, Konak tramvay hattını ise yüzde 30 oranında tamamlayarak önemli aşama kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka hattını 2017 yılında hizmete açabilmek için inşaat çalışmalarını iki koldan sürdürüyor. Aralık ayı sonunda Mavişehir - Bostanlı köprüsü arasındaki hatta deneme seferleri başlatılacak.  
 


Konak Tramvayı
Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.83 kilometre uzunluğunda ve 20 durakla hizmet verecek. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda kara ve deniz tarafı olmak üzere iki ayrı hat olarak Mustafa Kemal Bulvarı Taşıt Alt Geçidi’ne kadar olan kısımda ilerleyecek. Taşıt alt geçidi sonrası deniz tarafında çift hat olarak birleşen hat, Sabancı Kültür Merkezi’ne kadar 2 x 3 şeritlik trafik akışını koruyarak ilerleyerek Konak Meydanı’na ulaşacak. Konak Meydanı’ndan Gazi Bulvarı’nı takip ederek Şair Eşref Bulvarı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı üzerinden Alsancak Garı’na bağlanacak. Alsancak Garı’ndan Şehitler Caddesi’ne gidiş, Liman Caddesi dönüş olmak üzere Halkapınar Köprüsü geçişi ile Halkapınar ESHOT Garajı’nda sona erecek.
Konak Tramvayı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara ve deniz tarafında yola 4. şerit olacak şekilde, çim zemin üzerinde "yeşil kesitli" olarak ilerleyecek. Sinyalizasyon altyapısı da Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yenilenerek güvenli ve sürdürülebilir bir erişim olanağı sağlanacak.
Ray döşeme işi tamamlandıktan sonra, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı orta refüjü, yeşil dokusu güçlendirilmiş aynı boy palmiyelerle yepyeni bir görünüme kavuşturulacak. Büyükşehir Belediyesi burada, tıpkı Ankara Asfaltı’ndaki gibi “yeşil yol” oluşturacak. Yeşil doku ve palmiye ağaçlarının zeminleri deniz suyundan en az etkilenir biçimde tekrar hazırlanacak; sayıları ve nitelikleri geliştirilerek çok daha estetik ve düzenli bir hale getirilecek. 
 


Karşıyaka tramvayı 
Karşıyaka İskele-Mavişehir arasındaki 8.83  kilometrelik güzergah üzerinde 14 durak olarak planlanan tramvay hattında Nisan 2015'te ray döşeme çalışmaları başladı. Gidiş-geliş çift hat olarak çalışacak tramvay, Alaybey’den başlayıp Karşıyaka sahilinden gidiş ve geliş olmak üzere sahil boyunca devam ederek Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosuna kadar olan kesimde deniz tarafından çift hat çalışacak. Buradan sonra deniz ve kara tarafında 2 ayrı hat olarak devam edecek tramvay, Bostanlı Deresi Köprü bölgesinde birleşerek Cengiz Topel ve Selçuk Yaşar caddelerinden Caher Dudayev Bulvarı’na çıkıp güzergahını Mavişehir İZBAN Deposu bitimindeki Ataşehir İstasyonu’nda tamamlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelen yolcu taleplerini değerlendirerek Karşıyaka tramvay hattının Çiğli İzban İstasyonu, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne uzatılması için ön projeye onay aldı. Proje’nin yapımına ise 2017 yılının ortalarında başlanacak.


Karbondioksit salınımı yüzde 25 azalacak
Konak ve Karşıyaka tramvaylarının hizmete girmesi ile birlikte, motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salınımlarında yıllık 19 bin 272 ton, Tam Adaptif Trafik Denetim Sistemi’nin devreye girmesiyle 251 bin 795 ton, elektrikli otobüsler ve diğer ulaşım yatırımları ile toplamda 648 bin ton azalma olacak. Ulaşım yatırımları ile karbondioksit salınımı yüzde 25 azalacak ve böylece doğa dostu ulaşımla İzmir nefes alacak. Konak ve Karşıyaka tramvay hatları ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 aracın maliyeti 390 milyon TL’yi bulacak. İki tramvay hattı pik saatlerde 3’er dakika, diğer saatlerde ise 4–5 dakika aralıklarla çalışacak.