HABERLER
HABER ARŞİVİ
DÜNDEN BUGÜNE ULAŞIM

Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen fotoğraf ve maket sergisinin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir’i ulaşımda en iyi noktaya getirmek için çalıştıklarını kaydetti. Sergide, ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yapılan faytonlardan, troleybüslere kadar döneme damgasını vurmuş maketler büyük ilgi gördü.


26 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında kutlanan Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in toplu ulaşımdaki tarihi dönüşümünü anlatan “Dünden Bugüne İzmir’de Ulaşım” konulu sergi açtı. 1880’li yıllardan günümüze İzmir’in ulaşım sisteminin fotoğraflarla ve maketlerle anlatıldığı sergi büyük ilgi gördü.



Serginin açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Çiğli Belediye Başkanı Av. Metin Solak, İzmir Metro A.Ş Genel Müdürü Sönmez Alev, İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan, ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş, meclis üyeleri ve belediye çalışanları katıldı. Serginin açılış konuşmasın yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, kent içindeki ulaşımın baş döndürücü bir hızla geliştiğini ve bundan gurur duyduğunu belirtti. Bugün İzmir’de, Türkiye’nin en büyük kent içi ulaşım ağının kurulduğunu hatırlatan Aydoğan, “ Aliağa –Menderes banliyö sistemi kentte ulaşım anlamında çok şey değiştirdi. Bornova – Üçyol Metro hattının yanı sıra Bornova – Evka -3 Metro hattı devreye girdi. 1000’e yakın otobüs alındı. Bugün pek çok köyümüze otobüs çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2030 yılı ulaşım hedeflerini baz alarak hazırladığı ulaşım planı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Banliyö sisteminin Selçuk ve Torbalı’ya, metro hattının Narlıdere’ye uzatılması planlanıyor. Otoparklar dahil, İzmir’i ulaşımda en iyi noktaya getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.


Nostalji sevenlere
“Dünden Bugüne İzmir’de Ulaşım” konulu sergide; tramvaydan faytona, ilk körüklü otobüsten troleybüse, ESHOT marka körüklü otobüsten kağıt bilet örneklerine kadar İzmir’in ulaşım serüveni 100’e yakın fotoğrafla anlatılıyor. Ayrıca sergide, ESHOT tarafından yapılan ve kent içi ulaşımda dünden bugüne kullanılan otobüs, durak, vapur, metro ve banliyö sisteminin maketleri yer alıyor. Maketler arasında en çok ilgiyi 1920 – 1935 yılları arasında Kordon’da kullanılan fayton, 1928 yılında Güzelyalı –Konak arasında ilk seferini yapan Elektrikli Tramvay, 1936 yılında sefer yapan Bussing Marka Burunsuz Otobüs görüyor.


Sergi, 30 Kasım tarihine kadar saat 09.00 ile 17.00 saatleri arasında gezilebilecek. Ulaşımda farkındalık yaratmak amacıyla hafta boyunca çocuklara ve gençlere yönelik etkinlikler düzenlenecek.