HABERLER
HABER ARŞİVİ
BAŞKAN KOCAOĞLU;"KİK, İPTAL BAŞVURUSUNU KABUL ETMEMELİYDİ"

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamu ihale yasasının acil durumlardaki hükümlerinden yararlanarak davet usulü gerçekleştirdikleri Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı birinci etap ihalesinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptaline ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaoğlu “Tünellerde çalışmayı devam ettirme düşüncemiz vardı. Şimdi durdurduk. Bir çıkış yolu arıyoruz. Riskse, riski de göze almak için çıkış yolu arıyoruz. Bu tünellerin bir an önce betonlanması gerektiğini düşünüyoruz. Belediye başkanının alacağı bir risk varsa, yasal çerçevede onu da almaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Yarın (2 Aralık 2009 Çarşamba) gerekçeli kararı elden talep edeceğiz. 2 gün içinde de yargıya müracaat edeceğiz. Bizim istediğimiz, yargı sürecinin bu bilinçle hızlandırılmasıdır” dedi.

 
İhalenin “sudan sebeplerle” ve adı sanı beli olmayan, İzmir’de bilinmeyen, İzmir’de adresi olan ama şimdiye kadar ne yaptığı belli olmayan bir firmanın itirazıyla iptal edildiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Dosya verildi, verilmedi diye bu ihalenin iptal edilmesi, hem bizim hem de İzmirli hemşehrilerimizin kafasında farklı bir şeyler mi oluyor diye soru işaretleri doğmasına neden olmuştur. Ne kamu ihale kurumunun ne de başka bir kurumun verdiği kararı eleştirmek niyetinde değiliz. Ama ortada bir realite var ve bunun altını çizmek istiyorum. Diğer belediyelerimizde KİK’in verdiği çok farklı kararlar var. KİK tarafından reddedilmiş kararlar var. Ayrıca bırakın esası, verilen kararı usul yönünden değerlendirdiğimizde, müracaat eden firmanın müracaatının bile kabul edilmemiş olması lazım.”dedi.
 
İzmirlilere destek çağrısı
KİK’in her türlü ihaleyi iptal etme yetkisi olmasına rağmen hiçbir sorumluluğu bulunmadığına değinen Başkan Kocaoğlu, “Kanunla kurulan bir kurumun hem yetkisinin hem de o yetkisi oranında sorumluluğunun olması gerekir. KİK’te sorumluluk, sadece ve sadece oraya seçilen kurul üyelerinin vicdanıyla sınırlıdır. Yasal en ufak bir sorumlulukları yoktur. Böyle bir durumda ve diğer belediyelerin kararlarını, buna benzer kararlarını incelediğimizde, bizim edindiğimiz intiba, İzmir’in son ihalesinin iptal kararlarında başka nedenlerin bulunduğunu bize çağrıştırmaktadır. Biz herkesi anayasal çerçevede, bir hukuk devletinde sağlıklı karar vermeye çağırıyoruz. Herkesi de bu işe, İzmir’in acil ihalesine destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

“Adil olsunlar, yeter”
Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Birçok belediyemiz bu yöntemleri uygulamıştır. Çok sudan gerekçeleri aciliyet gerekçesi olarak göstermiştir. Bunların örnekleri vardır. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 5.5 yıldır ilk defa, gerçekten tüneller acil olduğu için bu yöntemi uygulamaya kalkmıştır. Herkesi adil davranmaya, eşit davranmaya davet ediyorum. Keyfi davrananları da, üst makamların adil davranmaya çağırmasını diliyorum. Tünelin bir bölümünün son betonları atılmamış durumda. Biz de buna dayanarak ve yasanın verdiği yetkiye dayanarak acil ihale yaptık. Burada zamanla yarışıyoruz. Bizim istediğimiz, bu bilinçle yargı sürecinin hızlandırılmasıdır. Yapacak başka bir şeyimiz yok. Tünellerde çalışmayı devam ettirme düşüncemiz vardı. Şimdi durdurduk. Bu tünellerin bir an önce betonlanması gerektiğini düşünüyoruz.

“Engelleme ile karşı karşıyayız”
İhaleyi iptal ettiren firmayı kuranların ve ortaklarının, sözleşmesini feshettikleri yüklenici firma ile ilişkisi olduğu yönünde duyumlarının bulunduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Kimseyi suçlamak istemiyoruz, ispatladığımız zaman kamuoyu ile paylaşacağız. Bu insanlar kimlerdir, ne isterler, işleri güçleri hesapları nedir, bilmiyoruz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmirliler olarak, maalesef o işlerden anlamıyoruz. Ama böyle bir engelleme ile karşı karşıya olduğumuz bir realitedir” diye konuştu.