HABERLER
HABER ARŞİVİ
İZMİR’DE METRO COŞKUSU

İzmir Metrosu’na iki yeni istasyon daha eklendi. Evka – 3 ve Üniversite istasyonları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı. İzmir’de kent içi raylı sistem toplu ulaşım ağı bu iki istasyonun daha açılmasıyla 94 kilometreye ulaştı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kendimiz için değil kentimiz için çalışıyoruz” derken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Aziz Kocaoğlu cam gibi saftır. Hiç kimse bir şey söyleyemez. Hizmet nasıl veriliyormuş görmek isteyenler gelip Başkan Kocaoğlu’nun kapısını çalsın” dedi.

 

Kent içindeki çağdaş ulaşım olanaklarının geliştirilmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Hafif Raylı Sistem Projesi’ne iki yeni halka daha eklendi. İlk kez 22 Mayıs 2000 tarihinde 10 istasyonuyla kent içi raylı sistem toplu taşımacılık hizmeti vermeye başlayan İzmir Metrosu’na 2 bin 250 metre tünelli Evka 3 ve Ege Üniversitesi istasyonları daha eklendi. İzmir’in yeni metro istasyonları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle Evka -3’te açıldı. Törene parti yöneticileri ile İzmir milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’in Türkiye’nin çağdaş penceresi olduğunu belirterek, “Bu pencereden uygarlığı, özgürlüğü görürsünüz. Herkes İzmir’e özenir. İzmir’e yerleşmeye, iş bulmaya gelir. Çünkü bilirler ki İzmir kentinin yöneticileri kendileri için değil İzmir için çalışıyorlar” diye konuştu.

 

Ankara’da metro korku tüneline döndü

CHP’li belediyelerin çalışmadığına dair zaman zaman söylemler olduğuna değinen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’de hayata geçirdiği projelere değinerek, “Sana ne başkan bu kadar yatırım yapmaya. Sen çalışırken birisi de kalkar seni yargılar. Aziz Kocaoğlu, cam gibi saftır. Hiç kimse bir şey söyleyemez” dedi. Çete lideri olmakla suçlanan Aziz Kocaoğlu’na, “Merhaba sayın çete reisi” diyerek gönderme yapan Kılıçdaroğlu, “Başkanımız hayatını İzmir’e vakfetti. Kendisiyle ilgili dava dosyası açanlar bir şey bulamadı. 2002 yılında Ankara’da Kızılay Çay Yolu Metro temeli atıldı. Ne oldu. Hiçbir şey olmadı. Oradaki tüneller korku tüneline döndü. Şimdi içinden ağaçlar çıkıyor. Baktılar beceremiyorlar Ulaştırma Bakanlığı ‘bundan sonrası ben yaparım’ dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ne diyor. ‘Ben yapacağım’ diyor. ‘İzmir için İzmirli için yapacağım’ diyor. ‘Bana gölge etmeyin’ diyor. Tüm engellemelere rağmen uluslararası kuruluşlar anket yapıyorlar; en büyük dönüşümü yapan, en güzel dönüşümü yapan metropol ‘İzmir’ diyorlar. Bunu tüm dünya söylüyor” diye konuştu.

 

Hükümetin okul sütü projesine de değinen Kılıçdaroğlu, “İzmir’de 2005 yılından bu yana okullarda süt dağıtılıyor. Pek çok belediye başkanımız da süt dağıtıyor, meyve dağıtıyor. Sanıyorlar ki, CHP’li belediyeler bir şey yapmıyor. Şimdi bütün projelerimizden yararlanmaya başladılar. Ama halka hizmet edilecekse bizim projelerimizden yararlanmaları bizi memnun eder. Yeter ki halk için çalışın. Biz size destek veririz” diye konuştu. Türkiye’nin en temel sorunun yolsuzluk olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir yandan borç öderken diğer yandan yatırımlarını artırdığına dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Başkanımız yemiyor, yedirmiyor hizmet üretiyor. İşin özeti budur” dedi.

 

İzmir’i çok beğendiğini ve bu kentte yaşamayı çok arzu ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti; “ İzmir dünyanın en güzel kenti. Çünkü insanları güzel. İnsana dostluğu öğretiyor. İzmir’de tarihe sahip çıkılıyor. Kadifekale örneğinde olduğu gibi kent dönüşümü yapılıyor, ağaçlar dikiliyor. Başka alanlarda da kent dönüşümü yapılmak isteniyor. İzmir bana borç para verin diye bir çağrı yapmıyor. Belediye Başkanı ‘bana izin verin, beni engellemeyin’ diyor. Başkanımız söz verdiği gibi İzmir’de taşeron sistemini ortadan kaldırdı. Hepimizin hayranlık duyduğu Doğal Yaşam Parkı’nı açtı. Hayvanat bahçesini oluşturmak isteyen diğer belediye başkanlarına ve Sayın Başbakanımıza sesleniyorum. Gelin buradaki Doğal Yaşam Parkı’nı görün, nasıl hizmet edilirmiş bir görün”.

 

Hizmet görmek isteyenler İzmir’e gelsin

Kul hakkı yememeyi temel felsefe edinen bir parti olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı; “ Halka hizmet ettiğiniz zaman akşam yatarken başını yastığa huzur içinde koyarsın. Vicdanın rahatsa sorun yoktur. Bizim vicdanız rahat. Hiçbir zaman hiçbir yerde dini siyasete alet etmedik. İnsan en değerli varlık dedik, başımızın üstünde yeri vardır dedik. Çalışıyor, halka hizmet ediyoruz. Örnek mi görmek istiyorsunuz. Gidip İzmir’e Başkan Aziz Kocaoğlu’nun kapısını çalıp, nasıl hizmet veriyor diye soracaksınız”.

 

200 milyon yatırım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada bugün açılışını gerçekleştirdikleri iki istasyon ve tünel için 90 milyonun üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Sadece üzerinde bulundukları bu alanın kamulaştırma bedelinin 22 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, “ Tamamını Haziran ayında işletime alacağımız yeni vagonlarımızın maliyeti 95 milyon lira. Bugün burada açılışını yaptığımız metro istasyonları ve işletmeye aldığımız çekerlerin toplam maliyeti 200 milyon lirayı aştı. Yapım çalışmaları devam eden Üçyol –F.Altay metro hattı için bugüne kadar 285 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Halkapınar –Otogar ve Üçkuyular –Narlıdere metro hatlarının projelerini hazırlayıp ihale aşamasına getirdik Fahrettin Altay-Halkapınar, Karşıyaka –Alaybey-Mavişehir ve Buca Şirinyer –Tınaztepe Kampus hatlarında toplam 28.5 kilometre uzunluğunda tramvay projelerine ilişkin çalışmalarımız sürüyor. Konak hattındaki tramvayın yaklaşık maliyetini 200 milyon lira, Karşıyaka hattındaki tramvayın maliyetini ise 100 milyon lira olarak öngörüyoruz” diye konuştu.

 

Toplum ulaşım yatırımı 1 milyar 700 milyonu geçiyor

80 kilometrelik Aliağa –Menderes banliyösünü tamamladıklarını ve bu iş için araçlar hariç 600 milyon lira yatırım yaptıklarını ve hattı Torbalı’ya kadar uzatmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “İhale sürecine başladığımız çevreci özelliklere sahip 15 yeni gemimiz ile otobüs filomuza dahil ettiğimiz yeni çevreci otobüsleri de bu listeye eklediğimizde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sadece çağdaş, çevreci, hızlı ve güvenli ulaşım için gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği toplam yatırım 1 milyar 700 milyonu aşacaktır” dedi.

 

İzmir’de uygulayacakları yeni proje ve yatırımlar hakkında da bilgiler veren Başkan Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti; “ Büyük Körfez Projesi ile İzmir’i çevre konusunda dünyanın belli başlı kentlerinden biri haline getireceğiz. İzmir’i bir tasarım kenti yapabilmek, yaratıcı ruhunu ayağa kaldırarak Akdeniz’in önemli merkezlerinden birine dönüştürmek istiyoruz. 50’ye yakın mimar ve tasarımcı ile birlikte, körfezi İzmirliler için bir gösteri mekanı, Mavişehir’den İnciraltı’na kadar uzanan sahil bandını ise bir yaşam alanı olarak yeniden tasarlıyoruz. İzmir trafiğinde uygulayacağımız yeni yönetim sistemi ile kavşaklarda bekle süreleri yüzde 50 azalacak, yol kapasiteleri yüksek verimle kullanılacak. Böylece hem emisyon salınımı düşecek, hem de yakıttan ciddi tasarruf sağlamış olacağız. Gelecek ayın sonunda bu önemli projenin ihalesine çıkıyoruz” dedi.

 

Hazineye borcumuzu sıfırlıyoruz

İzmir’in bulunduğu coğrafyanın en parlak kenti olmaya aday olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, İzmir’in 2011 yılında, dünyanın en hızlı büyüyen 4. metropolü seçildiğini; Liman arkası bölgesi planlaması ve İnciraltı’na ilişkin planlama çalışmalarının son aşamaya gelmesiyle yerli ve yabancı yatırımcıların cazibe merkezi olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi’nin son 8 yılda hem yatırım harcamalarını hem de borç ödemelerini 10 kattan fazla artırdığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, birkaç ay içinde Hazine’ye olan borçlarını da sıfırlayacaklarını söyledi.

 

Kendimiz için değil, kentimiz için çalışıyoruz

Ulaşımda 90 dakika, köylere ulaşım imkanı, Türkiye’nin en modern buz sporları ve konser salonu, yapacakları Cumhuriyet tarihinin ilk opera binası, yapacakları yeni fuar kompleksi ve kongre merkezi, tarihe sahip çıkan projeler, kent dönüşüm projeleri, ücretsiz süt dağıtımı, halka ucuz ve sağlıklı ekmek, ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmetleri gibi projeleriyle henüz adaylık yarışını kazanmadan, proje ve yatırımları sanki EXPO’yu almış gibi yürüttüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, “Özetle kendimiz için değil, kentimiz için çalışıyoruz. İzmir hem geçmişine bağlı hem de geleceğini düşünen yarınlarını planlayan bir kent. Bu güzel kentin yerel yönetimi olarak bizlerin en önemli hedefi ise “Sürdürülebilir bir kent’ kurabilmek” dedi.

 

Emeği geçenlere teşekkür etti

Konuşmasında bu hatta kullanılan vagonları ürüten Çinli firmanın Genel Müdürü ve yardımcılarına da teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti “Tamamen özkaynaklarımızla tamamladığımız Ege Üniversitesi ve Evka – 3 istasyonlarıyla İzmir Metrosu’nun istasyon sayısı 12 oldu. 11.6 kilometre olan hat, yeni eklenen istasyonlar ile 14 kilometreye ulaştı. Toplam raylı sistem hattımız 94 kilometreye çıktı. 2001 yılında metrodaki yolcu sayımız günlük ortalama 75 bin iken bugün bu sayı 170 binlere ulaştı. Üçkuyular hattını açtıktan sonra yıl sonu hedefimiz, sadece metro ile günde en az 300 bin yolcuyu taşımak. Bu projede emeği geçen herkese başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Metro A.Ş ile yüklenici BOREGE firma yönetici ve personeline, Çinli dostlarımıza ama özellikle, inşaat çalışmaları sırasında verdiğimiz rahatsızlığa rağmen özveriyle açılış günün bekleyen değerli İzmirli hemşehrilerime teşekkürü borç biliyorum. İzmir Metrosu projesinin startını veren ve hayata geçmesinde büyük katkısı olan tüm belediye başkanlarımızı da saygı ve minnetle anıyorum”.

 

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Prof. Kamil Okyay Sındır, çağdaş, uygar, toplumun yaşam bulduğu güzel İzmir’de modern ulaşımın önemli ayaklarından birinin daha tamamlandığını belirterek, “ Ben başkanımıza, her şeye rağmen, bütün zorluklara rağmen azimle, kararlılıkla, inançla, o güzel yüreği ile güzel Bornovamıza böyle bir değeri kattığı için teşekkür ediyorum. Bu iki istasyon hem vatandaşlarımıza hem de üniversite öğrenci ve öğretim üyelerine büyük kolaylık sağlayacak” diye konuştu.

 

Çinli Genel Müdür çok alkış aldı

Yeni açılan hatta sefer yapan yeni trenleri üreten CSR Firması Genel Müdürü Xu Zongxiang firma olarak İzmir gibi güzel bir kent için tren üretmekten duydukları mutluluğu dile getirerek, “ Ürettiğimiz trenlerin İzmir halkına iyi bir hizmet vermesini diliyoruz. Biz bu trenleri ileri teknoloji kullanarak ürettik. Proje üzerinde çalışırken çok sayıda İzmirli arkadaşımız oldu. İzmir’i çok seviyorum. Biz buraya geldiğimiz zaman tüm arkadaşlarımla birlikte bu kentten gitmek istemiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu ve Başkan Kocaoğlu’nun liderliğinde İzmir geleceğinin daha da güzel olacağına inanıyorum ” dedi.

 

Kılıçdaroğlu metroyu kullandı

Konuşmaların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindekiler Evka – 3 istasyonunun açılışını yaptı. Sembolik kent kart basarak gişeden geçen Kılıçdardoğlu, ilk seferin makinistliğini de yaptı. Ege Ünivresitesi kampusünde inen Kılıçdaroğlu’nu burada üniversite öğrencileri çiçeklerle karşıladı.

 

Çalışanlara büyük rahatlık

Açılışı yapılan yeni güzergah üzerindeki Ege Üniversitesi İstasyonu, özellikle öğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileri ile her gün gidip geldiği üniversite kampusünün ulaşım yükünü büyük ölçüde hafifletecek. Yine kentin büyüyen ve gelişen bölgesi olan Bornova Evka 3 yöresinde yaşayan ve çalışanlar için de Evka 3 İstasyonu cazibe merkezi olacak. Özellikle istasyon çıkışında semt garajı ve ESHOT otobüs aktarma merkezinin bulunması, ulaşımda büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlayacak.
 

10 kilometrelik fore kazık çakıldı
İkinci ihale sonucunda yapımına 19 Ağustos 2010 tarihinde başlanan Bornova metro hattının inşaatında 375.000 m3 hafriyat gerçekleştirildi; 55.000m3 beton, 10.500 metre fore kazık, 1950 adet prekast kiriş, 9060 metre ray, 7550 adet travers ve 15000 ton demir kullanıldı. İstasyonlara 8 adet yürüyen merdiven ile 6 adet asansör monte edildi.
 

26 Ocak 2012 tarihinde başlayan test sürüşlerinde tren setleriyle rayların uyumundan enerji alımına, ses seviyesinin ölçülmesinden makas geçiş emniyetine, aracın elektronik aksamının kontrolünden sinyalizasyon ve haberleşmeye kadar pek çok teknik detay defalarca gözden geçirildi.
 
 
20 Mart 2012 tarihinden itibaren de, İzmir Metrosu’nun iki yeni istasyonu Üniversite ve Evka 3 istasyonlarını da kapsayan yolculu yolculu işletim seferleri başladı. Yeni hattın seferleri, Çin’de üretilen yeni vagonlarla gerçekleştirildi. Bugün resmi açılış törenini gerçekleştirilen Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarıyla, İzmir Metrosu’nun istasyon sayısı 12 oldu.

Yolcu sayısı 75 binden 173 bine çıktı
İzmirliler çağdaş, konforlu, emniyetli ve hızlı ulaşım imkanı sağlayan metroyu ilk günden itibaren sevdi ve benimsedi. Bunun en somut ifadesi ise her geçen gün artan yolcu sayısı oldu. Özellikle 2008 ile 2011 yılları arasında, İzmir Metrosu’nun yıllık yolcu sayısı yüzde 80 artış gösterdi. 2001 yılında yolcu sayısı günlük ortalama 75 bin iken, günümüze kadar bu sayı 160 bine ve yeni iki istasyonun yolcu taşımaya başladığı ilk günlerde de günlük 173 bine ulaştı.

Metro trenlerinin kat ettiği kilometre de her geçen yıl artış gösterdi. Bu durum, aynı zamanda sefer sıklıklarının arttığı ve artık çok kısa aralıklarla işletim yapıldığının göstergesi. Örneğin 2001 yılında metro hattında 1 milyon 105 bin kilometre kat edilirken, 2011 yılında 1 milyon 350 bin kilometre yol kat edilmesi, bu artışın net bir ifadesi olarak dikkat çekti.

Hat uzunluğu 14 km. oldu
Ege Üniversitesi ve Evka 3 İstasyonlarının açılmasıyla İzmir Metrosu 12 istasyon ile hizmet vermeye başladı. 11.6 km. olan hat, yeni eklenen istasyonları ile 14 km ye ulaştı. Kentin doğu-batı aksında yer alan İzmir Metrosu ile kuzey güney aksında işletim yapan İZBAN, Halkapınar istasyonu’nda birbirine 90 dakika aktarma sistemi dahilinde geçiş yapabiliyor. İZBAN’ın kuzey aksını oluşturan Aliağa hattı ile güney aksı olan Cumaovası hattı toplam 80 kilometre uzunluğunda ve 31 istasyonu ile hizmet veriyor. Hatta günde ortalama 165 bin yolcu taşınıyor.

Toplamda 94 km uzunluğunda olan ve İzmir’i doğusu, batısı, kuzey ve güneyi ile kucaklayan kent içi raylı sistem toplu ulaşım ağı, günlük ortalama 340 bin yolcu taşıyarak toplu ulaşım sisteminin önemli bir yükünü omuzluyor ve kentliye hızlı, güvenli, konforlu yolculuk imkanı sunuyor.

Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarının peron uzunlukları, diğerlerinde olduğu gibi 125 metre ve 5 voganlu dizilere uygun olarak inşa edildi. Yeni hatta yolculu ön işletme seferlerinin başlamasıyla birlikte ESHOT, ilk etapta bazı otobüslerin aktarma noktasını Bornova Metro’dan Evka 3 e alarak Hastane bölgesindeki trafik yükünü azalttı.

Yeni vagonlar İzmir’e çok yakışacak
Çinli CSR firmasının İzmir Metrosu için imal ettiği yeni trenler, 4’er vagonlu 8 setten oluşuyor. Toplam 32 vagonun 16’sı MD yani sürücü kabinli tip oluyor. İzmir Metrosu’nun 45 olan vagon sayısı, yeni araçlarla birlikte 77’ye yükselecek. Tamamı klimalı, gelişmiş teknik özelliklere sahip yeni tren setlerinden 3’ü geldi ve gerekli test işlemleri ve sürüşlerinden sonra işletime alındı. 5 tren seti de önümüzdeki aylarda İzmir’e gelmiş olacak.