HABERLER
HABER ARŞİVİ
MENDERES ALİAĞA’YA KAVUŞUYOR
Aliağa-Menderes Banliyö hattının tamamında Pazar gününden itibaren yolcu taşınabilecek. Çiğli-Menemen arasındaki mesafe yaklaşık 15 dakika, Menemen-Aliağa arası ise 21 dakikada alınacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD işbirliğinde yürütülen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi olarak dikkatleri çeken Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde mutlu sona gelindi. Hattın güney kesimindeki Halkapınar-Cumaovası arasında 30 Ağustos 2010 tarihinde başlatılan “Yolculu ön işletme seferleri” ile resmen start verilen dev projenin son ayağı da 30 Ocak 2011 Pazar günü tamamlanıyor.


3 ay önce, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın da katılımıyla Aliağa’ya ilk “yolcusuz” deneme seferleri başlatmıştı. Hattın “yolculu ön işletme”deki ilk seferleri ise Pazar günü saat 06.09’da Aliağa’dan Çiğli yönüne, 07.01’de ise Çiğli’den Aliağa yönüne gerçekleştirilecek.


Çiğli’den Aliağa’ya yapılacak banliyö seferlerinde sırasıyla Ata Sanayi, Egekent 1, Ulukent, Egekent 2, Menemen, Hatundere ve Biçerova istasyonlarından geçilecek. Cumaovası ile Çiğli arasında 15’er dakika sıklıkla işletilen trenler, Çiğli-Aliağa arasında ilk etapta “saatte bir” olarak çalışacak. Tren sefer sıklığı kısa süre içinde kademeli olarak artırılacak. Banliyö trenleri ile Çiğli-Menemen arasındaki mesafe yaklaşık 15 dakika, Menemen-Aliağa arası ise yaklaşık 21 dakikada alınacak. Aliağa’dan Çiğli’ye son sefer 20.15’te gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi Projesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir belediye ile bir kamu iktisadi teşekkülünün kurduğu ortaklık çerçevesinde yürütülüyor. Proje, 1856 yılında inşa edilen demiryolu hattının modernize edilmesi, hemzemin geçitlerin kaldırılarak, güzergahın önemli bölümlerinin alt ve üst geçitlerle, tünellerle kat edilmesi ve modern istasyonlar kurulması suretiyle, hızlı ve çağdaş bir banliyö sistemine dönüştürülmesi esasına dayanıyor. Hattı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin yüzde 50 oranında ortaklığı ile kurulan İZBAN A.Ş. işletiyor.


İstasyonlar ve güzergah
Güzergah boyunca 31 istasyon buluyor. Hatta kuzey ve güney aksı olarak iki farklı istikamete taşımacılık hizmeti veriliyor.
Kuzey hattında Aliağa’da başlayan yolculuk; Biçerova - Hatundere istasyonları üzerinden Menemen’e ulaşıyor. Menemen İstasyonu’ndan Egekent 3-Ulukent-Egekent-Sanayi İstasyonları ile Çiğli’ye, Çiğli İstasyonu’ndan Mavişehir - Şemikler - Nergis İstasyonları ile Karşıyaka İstasyonu’na varılıyor. Karşıyaka İstasyonu üzerinden; Naldöken - Turan - Bayraklı ve Salhane İstasyonlarını geçerek aynı zamanda aktarma merkezi de olan Halkapınar’dan güney aksına devam ediyor.  Hat üzerindeki en önemli imalatlardan biri olarak Karşıyaka Tüneli 3260 metrelik uzunluğuyla dikkat çekiyor.

Tünel hattının 1930 metresi kapalı alanda bulunuyor ve  tünel boyunca 3 adet yer altı (Alaybey, Karşıyaka, Nergis) ile bir adet yerüstü (Naldöken) istasyonu bulunuyor
Halkapınar üzerinden Alsancak - Kemer  İstasyonları ile yine bir aktarma merkezi görevini alan Şirinyer İstasyonu’na ulaşılıyor. Şirinyer İstasyonundan Koşu -  İnkılâp - Semt Garajı – ESBAŞ - Gaziemir - Sarnıç - Havalimanı  - Menderes ve son istasyon Cumaovası Depo alanında güney aksındaki yolculuk son buluyor. Hattın yeraltına girdiği noktalardan biri de Şirinyer Tüneli. Bu tünel de 2 kilometre uzunluğunda.