HABERLER
HABER ARŞİVİ
İZMİRLİLER BU TRENİ ÇOK SEVDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi-TCDD işbirliğiyle bir bölümü hizmete giren Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi, İzmirlilerin ulaşım alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. Karayoluna göre çok daha hızlı ve konforlu bir ulaşım olanağı sunan banliyö hattında yolcu sayısı her geçen gün artıyor.

İzmirliler banliyö trenlerine çabuk alıştı. Kent içi toplu ulaşımda hattın geçtiği noktalar arasında en hızlı ulaşım alternatifi olarak hizmete giren Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde, hattın henüz “üçte birlik” bölümü devrede olmasına rağmen, günlük yolcu sayısı şimdiden 15-16 bine yaklaştı. Otobüsle yapılan yolculuk süresinin trafikte yaşanacak olası aksilikler nedeniyle kestirilememesine karşın, banliyö sisteminin hızı ve dakikliği en önemli tercih nedeni olarak ön plana çıkıyor. Banliyö Sistemi’nde iki istasyon arasındaki yolculuk süresi, karayolu ile yapılan toplu ulaşıma göre yarı yarıya azalıyor.

Aktarma rahatlığı
Hattın en yoğun yolcu trafiği, Halkapınar ve Şirinyer istasyonlarında yaşanıyor. Halkapınar, aynı zamanda aktarma istasyonu olarak da hizmet veriyor ve aynı istasyon içinde metro ile bağlantı da sağlanabiliyor. Şirinyer’den trene binen bir yolcu, 10 dakika içinde Halkapınar İstasyonu’na ulaşıyor. Burada trenden inilerek metroya binildiği takdirde, aktarma süresi ile birlikte Şirinyer-Bornova arasındaki mesafe en fazla 20 dakika içinde kat ediliyor. Aynı istikametteki otobüs yolculuğu ise özellikle trafikteki araç yoğunluğu nedeniyle sabah ve akşam saatlerinde 1 saati buluyor. Trenle Alsancak Garı’ndan Şirinyer’e 12 dakikada ulaşmak mümkünken, otobüsle bu süre 30 dakika ile 45 dakika arasında değişiyor.


Havaalanı’na en hızlı ulaşım
Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nin sunduğu en büyük avantajlardan biri de karayolu ve metronun yanı sıra hava ulaşımı ile de entegre olması. Adnan Menderes Havalimanı’nın içinden geçen demiryolu ve buradaki istasyon sayesinde kente şehir veya ülke dışından gelenler de, bu hattı yoğun olarak kullanmaya başladı. Havaalanı’ndan Halkapınar Aktarma İstasyonu’na 1.55 TL’lik ücret karşılığında sadece 27 dakikada ulaşılabiliyor. 90 dakika uygulaması nedeniyle buradan yapılacak ikinci binişlerden ise ücret alınmıyor.

İzmirliler bu yeni ulaşım sistemini kullanmaktan memnun.
İşte yolcuların düşünceleri:

İsmail Aker: “Çok güzel, çok rahat, zaman kaybını telafi ediyor. Her gün 1 saatte gittiğim yolu şimdi en fazla yarım saatte gidiyorum.”

Mehmet Aker: “Yer yönden çok iyi oldu. Her bakımdan daha rahat. Ağın daha da genişlemesini istiyoruz.”

Türkan Wiesna: “İlk kez biniyorum. Çok beğendim. Ben Almanya’ya gidiyorum. Eskiden havaalanına her sene taksiyle gidip gelirdik, daha sonra otobüsler çıktı. Ama ilk kez trenle gidiyorum ve çok memnun kaldım.”

Zübeyde Şahin: “Ulaşım çok rahatladı. Otobüsle kıyasladığımız zaman çok daha fazla kardayım. Zamanımız yollarda kaybolmuyor.”

Serhan Yüksel: “Çok güzel bir hizmet. En az yarım saat kazançlıyız. Bu hizmeti sağlayanlara teşekkür ediyorum.”

Gülten Akyüz: “Sarnıç’a gidiyorum. Yolculuk sürem yarı yarıya kısaldı.”

Abbas Yılmaz: “Ürkmez’den geliyoruz. Cumaovası’nda trene biniyoruz, Halkapınar’dan da trenle Bornova’ya gidiyoruz.  Cumaovası’ndan Bornova’ya yarım saatte ulaşıyoruz.”

Bağdat Yılmaz: “Daha konforlu daha sağlıklı, daha güzel ve daha çabuk bir ulaşım.”

Ufuk İncili: “Ankara’dan geliyorum. Uçakta tavsiye ettiler. Güzel bir hizmet. Ankara’da böyle bir şey yok. İzmirlilere hayırlı olsun.”