HABERLER
HABER ARŞİVİ
İZMİR’İN TRENLERİ KADINLARA EMANET
Türkiye’nin ilk kadın makinistleri İzmir’de
Türkiye’nin en uzun kent içi toplu ulaşım projesi olan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde bir yeniliğe daha imza atıldı. Banliyö sisteminde görev yapan “ilk kadın makinistler” İzmir’de göreve başladı.
 

Çağdaş yaşamın öncüsü İzmir, bir kez daha farkını gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliğiyle tamamlanan ve Güney aksında ön işletme seferleri devam eden Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde kadın makinistler de görev yapmaya başladı.
 

Türkiye’de demiryolları yüzyılı aşkın süredir hizmet vermesine karşın, bugüne dek sadece erkekler tarafından yapılan bir mesleğe el atan İzmirli iki cesur kadın, Ebru Katiç ve Aysun Mutlutürk, böylece bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. TCDD ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurulan İZBAN şirketine açılan sınavla giren kadın makinistler, Nisan ayından bu yana kesintisiz bir şekilde eğitim alıyor. Bu süreçte Ankara ve İspanya’daki eğitimlere de katılan iki genç kadın, halen stajyer makinist olarak sefere çıkıyorlar. 10 bin kilometrelik sürüş tecrübesinin ardından asaletlerini alarak sahip oldukları “ilk kadın makinist” unvanlarını da birkaç ay içinde resmileştirecekler.
 

Halkapınar-Cumaovası arasında devam eden seferlerde görevlerini yapan bayan makinistlerden yolcular da fazlasıyla memnun. Bindikleri treni bir bayanın kullandığını duyan yolcular, makinistliğin bir erkek mesleği olarak algılanmasının da yanlışlığına dikkat çekerek, kadınların her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğini dile getiriyor.
 

Ebru Katiç ve Aysun Mutlutürk, “İzmirli iki öncü kadın” olarak bu önemli görevi yerine getirmekten son derece mutlu. Bu işin üstesinden gelemeyeceklerini düşünenleri yanıltmanın gururunu ve mesleklerinde ilk olmanın heyecanını birlikte yaşıyorlar.
 

Ebru Katiç: “Dışarıdan çok kolay gibi görünen bir meslek, ancak çok ciddi bir eğitim gerektiriyor. Başlangıçta bize farklı bir gözle bakıp bu işi başaramayacağımızı düşünenler vardı. Şimdi tüm bu olumsuz düşünceler ortadan kalktı”
 

Aysun Mutlutürk: “Türkiye’de banliyöyü kullanan ilk kadın makinistleriz. Dolayısıyla bir ilke imza atmanın heyecanını da taşıyoruz. Bayan makinist olarak anılmak heyecan ve gurur verici. Makinistlik, çok büyük sorumluluk gerektiren, aynı zamanda cesaret isteyen bir iş. Ebru ile birlikte çok ciddi ve uzun süren bir eğitimden geçtik. Demiryollarının kuralları çok farklı, trafik kurallarına benzemiyor. İnanılmaz dikkat isteyen bir görev bu.”