HABERLER
HABER ARŞİVİ
İZMİR TURİZMİNE “RAYLI SİSTEM DOPİNGİ”

Bergama Kermesi’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, en geç 29 Ekim’de sefere başlayacak olan Aliağa-Menderes raylı sistem hattının güneyde Efes’e, kuzeyde ise Bergama’ya kadar uzatılmasını planladıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Bunu gerçekleştirelim ki, İzmir’e gelen turistler; hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde Bergama’ya ve Efes’e gidip tarihi yerleri gezebilsin.”

Atatürk’ün 1934 yılındaki ziyareti sırasında getirdiği öneri ile başlayıp 74 yıldır aralıksız sürdürülen Bergama Kermesi, ilçede bayram havası estirdi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in evsahipliğini üstlendiği 74. Uluslararası Bergama Kermesi’ne CHP Grup Başkan Vekili  Kemal Anadol,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz  Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, CHP İzmir Milletvekilleri Oğuz Oyan, Mehmet Ali Susam, MHP Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile binlerce Bergamalı katıldı. 14 Eylül Spor Salonu önünden başlayan kortej yürüşü ile halkın selamlanmasının ardından Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda kermesin açılış töreni geçekleştirildi. Kermesin Asklepion Antik Tiyatro’daki açılış konserinde ise İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından ünlü “Carmina Burana” sahneye konuldu.

Bergama da Efes gibi desteklenmeli
Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama’nın  tarım ve turizm gibi iki önemli zenginliğe sahip olduğunu söyledi. Tarımın uzun yıllardır ihmal edildiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yerelde kalkınmayı gerçekleştirmek üzere nerede tarım varsa orayı destekliyoruz” diye konuştu.
Dünyanın en önemli turizm hazinelerinin üzerinde bulunan Türkiye’nin tanıtımda geri kaldığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Öyle zenginliklerimiz var ki, bunları bir tanıtım hamlesi ile tüm dünyaya bağırmamız, haykırmamız gerekiyor. Bunu da el birliğiyle hep birlikte yapmak durumundayız. Ama bu işe mutlaka hükümetin, Kültür Bakanlığımızın, vakıflarımızın, yerel yönetimin öncülüğünde destek verilmesi gerekir. Valilik fonundan hepimiz istifade ediyoruz. Ama Bergama için bu yeterli olmayabilir. Mutlaka Kültür Bakanlığı’nın, dolayısıyla hükümetin Bergama’ya özel bir el atması gerekmektedir. Özel kaynak ayırması gerekmektedir. Tıpkı Efes’de olduğu gibi... Biz İzmir’de bir çok eksiği Büyükşehir Belediyesi olarak tamamlıyoruz. Eski dokuların düzeltilmesi, sağlıklı hale getirilmesi için çalışıyoruz. Ama ilçe belediyelerimizde bu güç yok. Bu nedenle hükümetimizin ve bakanlıklarımızın mutlaka elini taşın altın koyması ve desteklemesi lazım. Daha aktif olması lazım. Buradan desteklemiyorlar anlamı çıkarılmasın. Ama zamanla yarışmak zorundayız ve turizmi Ege bölgesinde oturtmak zorundayız” dedi.

Raylı sistem müjdesi
Konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında yürütülen Aliağa Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi hakkında da bilgi veren Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi Türkiye’nin kent içersindeki en büyük ulaşım projesini TCDD ile ortaklaşa yapıyoruz. Bu projenin Halkapınar’dan Cumovası’na kadar olan güney ayağı bitti. 1 Temmuz’da deneme seferlerine başlıyoruz. İki aylık bir işimiz kaldı. En geç 29 Ekim’de de Aliağa ile Menderes arasında seferler başlayacak. TCDD Bölge Müdürü ile bu sistemin Torbalı’ya uzatılmasını konuştuk. Yürürlüğe girdikten sonra hattı Menderes’ten Efes’e ve Aliağa’dan da Bergama’ya uzatmayı konuşup projelendireceğiz. Bunu gerçekleştirelim ki; İzmir’e, Konak’a, Alsancak’a, limana, havaalanına gelen yerli veya yabancı turistler, metro ya da raylı sisteme bindiğinde hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde Bergama’ya, Efes’e gidip tarihi yerleri gezebilsin. Bunu gerçekleştirecek projenin takipçisiyiz. İlk 80 kilometrelik ana aksı başardıktan sonra,  önümüzde hiçbir engel kalmayacak. Sanıyorum 2011 yılında buranın projeleri de biter ve hızlı bir şekilde gerçekleştiririz.”