HABERLER
HABER ARŞİVİ
BU TESİS “TÜRKİYEDE İLK OLACAK”

Aliağa-Menderes Projesi’nin en önemli ayaklarından biri sayılan Çiğli’deki Depo ve Atölye Tesisi, sahip olduğu teknik özellikleriyle “Türkiye’de ilk” olacak. Trenlerdeki en küçük hasarlar bile bilgisayar ve kameralar sayesinde anında tespit edilerek kumanda merkezine bildirilecek ve banliyö araçlarında “en yüksek oranda” güvenlik sağlanacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında yürütülen Aliağa- Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında inşaatı tamamlanmak üzere olan Çiğli Depo Tesisleri, Türkiye’de bir ilki barındırıyor. “Tren Tanı Sistemi” sayesinde banliyö araçlarında oluşacak en ufak bir hasar bile, bilgisayarlı ve kameralı sistem ile anında tespit edilip kumanda merkezine aktarılacak.  


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli’deki 77 bin metrekarelik alanda yapılan Depo ve Atölye Tesisleri, 20 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Yapımı tamamlanmak üzere olan Aliağa Menderes banliyö hattında kullanılacak trenlerin her türlü hafif ve ağır bakımı ile onarımları, demiryolu sistemindeki en yeni teknolojiler kullanılarak, bilgisayarlı sistemlerle burada gerçekleştirilecek. Tesislerde, trenlerdeki hasarların bulunması için kullanılacak “Tren Tanı Sistemi” ise yine İzmir’in Türkiye’ye örnek gösterileceği bir sistem olacak.  Sistemin çalışması için banliyö araçlarının ön ve arka kısımlarına, o aracın bütün teknik bilgilerini içeren kartlar yerleştirilecek. Bu araçlar her gün seferlerini tamamladıktan sonra depo tesislerine girerken sistem devreye girecek. Sistem, bilgi kartlarındaki aracın önceki ve yeni teknik durumunu karşılaştırarak bir hasar ve arıza oluşup oluşmadığını anında tespit edip depo tesisleri içinde kurulan kumanda merkezine bildirecek. Böylece banliyö araçlarında en yüksek oranda güvenlik sağlanmış olacak.  Tren tanı sistemi içinde otomatik tekerlek çap ve profil ölçme cihazı, tekerlek yüzeyi kusur bulma cihazı ile hata raporlama merkezi bulunacak. Ayrıca herhangi bir olumsuzluk durumunda trenleri karadan ve demiryolu hattından çekebilecek acil durum kurtarma araçları da bulunacak. Bu sistem, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin yüzde 50 oranında ortak olduğu işletimci firma İZBAN A.Ş tarafından yapılan ihale ile temin ediliyor.


İnşaatı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve bilgisayarlı-kameralı sistemleri ile adeta bir teknoloji üssünü andıracak olan Çiğli Depo ve Atölye tesislerinde ayrıca trenlerin bakım, onarım, temizlik ve boyama gibi işlemleri de gerçekleştirilecek. 

Başkan Kocaoğlu yakın takipte
Aliağa- Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi projesi kapsamında oluşturulan bu dev merkezdeki çalışmaları yerinde inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkana Aziz Kocaoğlu, tesisin inşaat çalışmalarının Mayıs ayının ortasında tamamlanacağını söyledi.  Depo ve atölye tesislerinin içinde ve açık alanlarda rayların döşendiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “İZBAN şirketinin idare binası da, atölye binasının ön cephesinde yer alacak şekilde yapılıyor. İnce işleri tamamlanmaküzere. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve TCDD’nin yüzde 50’şer ortak olduğu 80 kilometrelik hattı çalıştıracak olan şirket, bu binada konuşlandırılacak. Burası çekerlerin çalışması ve depolanması için hayati önem taşıyan, projenin işletilmesini sağlayacak bir bina” şeklinde konuştu.